12 dingen die ik heb geleerd over reizen met de trein‏

Drie jaar geleden ging ik voor het eerst alleen met de trein. Nu, drie jaar en een heleboel treinreizen later, begin ik steeds meer door te krijgen wat de ongeschreven treinregels zijn, wat je wel moet doen en vooral niet. Ik hoef (gelukkig) nog steeds niet elke dag met de trein, maar ik breng er in het weekend toch aardig wat uurtjes in door. Tijd voor een lijstje met levenstreinlessen dus!

ov chipkaart treinDat je naar het station gaat om foto’s te maken en iedereen je aankijkt alsof je helemaal kierewiet bent; die hebben zeker nog nooit een blogger in het wild gezien, haha. (Ja, we zijn een zeldzame diersoort.)

1. Treinen rijden óf precies op tijd, óf minstens 10 minuten te laat
Onder het mom ‘als je het doet, doe het dan goed’ of zo. Perfect op tijd of perfect te laat, zeg maar.

2. De WiFi doet het (bijna) altijd…
… behalve als je het nodig hebt.

3. In de stiltecoupé is het allesbehalve stil
Echt, he-le-maal nooit. Iets met regels en breken. Meestal kun je nog beter in een gewone coupé gaan zitten.

4. Storingen zijn nooit voorbij op de voorspelde tijd.
“De treinen zullen naar verwachting om 12.30u weer rijden.” Ha, maak daar maar 15.30 van.

5. Op zondagavond zit de trein vol studenten met weekendtassen
Dat is natuurlijk hartstikke logisch, maar ik had er nooit zo bij stilgestaan tot ik er zelf aan meedeed, haha.

6. Gratis reizen is een geschenk uit de hemel
Echt, als ik dat over 4 jaar op moet geven, sta ik niet voor mezelf in. (Alleen het zou nóg leuker zijn als je niet hoefde te kiezen tussen week en weekend.)

7. Schiphol is het leukste station om over te stappen
Schiphol heeft gewoon zo’n onverklaarbare magie. Ik voel me toch altijd een beetje speciaal daar, ik denk door het idee dat je zo dichtbij de mogelijkheid bent om gewoon het eerstvolgende vliegtuig te pakken.

8. Vermijd de prullenbakjes
Koste wat het kost. Neem desnoods zelf maar een zakje mee.

9. Trek geen hakschoenen aan
Met 3 minuten overstaptijd is het rennen geblazen… Altijd platte schoenen dragen dus! (Of de volgende trein pakken. Kan ook.)

10. Het stoeltje direct de deur, de enige in de coupé waar je helemaal alleen kunt zitten, is het allerfijnst…
… maar helaas ook het meest gewild.

11. Zwartrijden is het meest zenuwslopende OOIT
In al die tijd dat ik met de trein reis heb ik het volgens mij pas twee keer gedaan, de ene keer omdat ik anders de trein zou missen en de andere keer omdat ik vergeten was dat je €10,- saldo moet hebben. Twee keer een stukje van 6 minuten, maar dat waren dus de engste 12 minuten van mijn hele leven.

12. De Twitter webcare van de NS is leuk
Ondanks de klachten die ze krijgen, blijven ze toch altijd vriendelijk en soms reageren ze best grappig. Compenseert al die vertraging weer een beetje.

Herken je deze dingen? Wat vind jij van reizen met de trein?


The only way to be sure of catching a train is
to miss the one before it – Gilbert K. Chesterton

15 thoughts on “12 dingen die ik heb geleerd over reizen met de trein‏

  1. Aahw! Ik had het vroeger ook nooit, maar met mijn nieuwe mobiel meestal wel in de gewone intercity’s (in de sprinters en die heel nieuwe treinen niet). Maar het is wel zo traag dat het er eigenlijk net zo goed niet kan zijn, haha.

 1. Dat je altijd naar boven ipv beneden moet lopen om een plek te zoeken. Ik vond met de trein reizen altijd fijn. Genieten van je omgeving, veel studie boeken kunnen lezen en boeiende gesprekken aangaan of opvangen.
  Anita onlangs geplaatst…Voor jezelf opkomenMy Profile

  1. Ja, ik vind het ook heel fijn! Ik ga wel altijd onder zitten, dat vind ik fijner zitten en ik heb het idee dat daar meer plek is. Grappig hoe dat kan verschillen, haha!

 2. Ik ben zo blij dat ik niet met de trein hoef te reizen, openbaarvervoer is gewoon niks voor mij. Als ik op de radio al die vertragingen hoor en op twitter al die klachten zie.. moet er niet aan denken.
  sammie onlangs geplaatst…Schoenen liefdeMy Profile

  1. Ja, ik ook! Vind het helemaal niet erg als het gewoon goed gaat. Komt misschien ook omdat ik nu meer doorheb hoe het allemaal gaat, haha. En dat ik vooral niet moet lopen stressen, ik kan er toch niets aan doen.

 3. Het vrij reizen, ik mis het nog steeds! Gewoon, die trein in kunnen stappen en naar Utrecht kunnen gaan (of daar overstappen naar Amsterdam, of ‘gewoon’ naar Arnhem) … Vooral Utrecht en Arnhem en gewoon de trein kunnen pakken, omdat het niet boeit dat de bus goedkoper is, want het is toch allebei gratis. Ik mis die vrijheid toch echt wel.

  Vrijdag was ik ook al aan het mijmeren toen ik meeging mijn broertje ophalen van zijn school in Arnhem, en we over een spoor-viaduct reden waar ik altijd onderdoor kwam … ik studeerde in Utrecht, woonde in een dorpje precies tussen Utrecht en Arnhem, en mijn man woonde in Velp. Elke vrijdag ging ik naar hem toe, en pakte ik dus de trein de andere kant op, en dat bracht me helemaal in een heerlijk-weekend-stemming, ook als we helemaal niets boeiends zouden gaan doen.
  Jantine onlangs geplaatst…Netgalley Review| We Are Watching van M. Stephen StewartMy Profile

 4. Deze blog slaat de spijker op zijn kop. Wat ik ook heb geleerd van reizen met de NS is dat je vooral vertraging hebt op het moment dat je voorbeeldig al je uren hebt gemaakt en zo snel mogelijk naar huis wilt na een lange dag.
  Gelukkig is de NS en vrij reizen bijna altijd heerlijk en ik zou dan ook absoluut niet zonder kunnen!
  Graham – Boek&Boom onlangs geplaatst…Castefest WinterMy Profile

 5. Typisch! Bij mij doet wifi het zo zelden dat ik het niet eens meer probeer. Maar ach, we mogen in Nederland niet klagen: in België is er in geen enkele wifi. De rest klopt grotendeels. Maarrèh, dat met die tien euro saldo: als jij gewoon incheckt, zien ze dat je ingecheckt bent. Als je gecontroleerd wordt en je hebt niet genoeg saldo meer, kunnen ze dat geloof ik niet eens zien. Als je maar ingecheckt bent. ;) Maar ja, dat weet ik ook niet 100% zeker. Want ik reis eigenlijk maar een paar keer per jaar door de week. De rest is vrijdag na 12 uur of in het weekend, wanneer ik gratis kan reizen. =)
  Ilse onlangs geplaatst…Column: onvindbaarMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge