Mijn camera en ik

camera

Gisteren was het International Body Piercing Day. En Insurance Awareness Day. Morgen is het Social Media Day en Meteor Watch Day. En vandaag is het niet alleen International Mud Day, Almond Buttercrunch Day en Please Take My Children To Work Day, maar ook… Camera Day! Dus: gefeliciteerd daarmee, allemaal. Oké, eigenlijk is het niet eens internationaal, dus niet in Nederland, maar ik ga het toch gewoon ‘vieren’. Hoe dan? Nou, om te beginnen met een ode aan mijn camera. Omdat hij (zij?) het waard is.

Geen bevlieging
Ik ben nooit echt van de fotografie geweest. Ik vond het wel tof, mensen die van die prachtige foto’s konden maken, maar ik voelde nooit echt de behoefte om het zelf te proberen. Ik vind beeld heel leuk, maar ik ben toch meer van de woorden. Bovendien vergat ik simpelweg altijd om foto’s te maken, zelfs van huis-tuin-en-keukendingen. Ik weet dan ook niet meer precies waarom ik vorig jaar ineens bedacht dat ik een spiegelreflexcamera wilde. Ik dacht in eerste instantie dan ook dat het een bevlieging was, maar zelfs na vrij lang nadenken wist ik het nog zeker. En zo kwam ie in mijn bezit: de Canon EOS 650D.

Diafragma? Wat is dat?
Nu moet ik toegeven: ik heb me ruim een jaar lang eigenlijk totáál niet verdiept in mijn camera. Diafragma? Sluitertijd? Witbalans? Wat is dat? Lang leve de automatische stand! Toch heb ik geen moment spijt gehad van die aankoop. Want zelfs in de automatische stand vond ik ‘m geweldig. De kleuren waren mooi, alles was scherp en het filmen was fijn. Overdag dan, want als je niet weet dat de witbalans op daglicht is ingesteld, is ’s avonds fotograferen vrij rampzalig. Oké, mijn standaardlens was niet ideaal, maar toch stukken beter dan een compactcamera.

IMG_7572_2

Je moet er wat voor over hebben
Pas sinds een aantal maanden houd ik me wél bezig met wat een spiegelreflexcamera allemaal kan. Ik overbelicht dingen en ik stel het diafragma in. Om eerlijk te zijn, vond ik dat in het begin nog best veel werk, haha. Maak je één foto, ben je eerst vijf minuten bezig met instellingen. Maar ja, dat is dus fotografie. En ik vind het wel leuk. Zo leuk dat ik soms in de vakantie om 7 uur m’n bed uit rol om met papa te gaan fotograferen. Tja, je moet er wat voor over hebben.

Ik begin het steeds meer te waarderen, dat fotograferen. En als er dan ook nog een leuk resultaat bij zit, ben ik al helemaal blij. Ik vond het altijd onzin, mensen die 200 foto’s maakten en dan 2 goeie overhielden. Tot ik laatst zelf zo’n situatie meemaakte. Oké, het was vooral de schuld van die gruwelijk irritante piepbijen dat de helft bewogen was, maar toch. Maar ook dáár leer je weer van.

Bloemetjes en bijtjes (en eten)
Waar ik dan het liefst foto’s van maak? Van de bloemetjes en de bijtjes (mits ze meewerken dan). En vlinders en vliegen en hommels en stokstaartjes. En van eten, uiteraard. En mensen fotograferen vind ik ook leuk, maar dat doe ik bijna nooit. Overigens vind ik dat ik sowieso nog veel te weinig fotografeer. Ik zou veel meer foto’s willen maken. Ik zou elke dag mijn camera mee willen nemen en vast willen leggen wat ik zie. Maar vaak komt het er niet van. Of is mijn geheugenkaartje vol, want die vergeet ik altijd te legen. Of ik vergeet überhaupt om het geheugenkaartje in mijn fototoestel te stoppen.

Dat is dus ook de reden waarom de categorie ‘Fotografie’ zéér ondervertegenwoordigd is op mijn blog. Om eerlijk te zijn, wist ik niet eens dat ik hem had. En meestal zie ik de toegevoegde waarde van een blogposts vol foto’s niet zo. Ik blijf tenslotte wel een tekstmeisje. Maar wie weet komt dat nog. Misschien ook niet. Foto’s van bloemetjes worden op den duur ook saai.

Heel, heel veel foto’s
Bovendien: ik moet eerst nog véél leren. Dus mijn doel voor deze zomer is om mijn relatie met mijn camera naar een hoger niveau te brengen. Hem de aandacht te geven die hij verdient. Om heel, heel veel foto’s te maken. Maar dat doe ik met liefde. Want mijn camera zal me daar altijd bij steunen.
(insert emotioneel eindmuziekje)

dierentuin

Houd jij van fotografie?

 

4 thoughts on “Mijn camera en ik

  1. Ik vind foto’s maken met mijn spiegelreflex echt heel leuk, alleen baal ik er vaak van als het mij niet lukt haha (wat heel vaak gebeurt). En wat betreft die instelling is ongelooflijk herkenbaar: soms sta je echt heel lang met die camera te kloten totdat je eindelijk een foto kan maken. Ik wil trouwens ook mijn camera veel beter leren kennen, alleen neem ik er dus nooit de tijd voor haha. Eigenlijk best wel stom ;-) Jouw foto’s zijn in ieder geval prachtig meis en je zou ze vaker moeten delen. X
    Deisy onlangs geplaatst…5 positieve must read artikelen uit de oude doosMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge