Een paar kiekjes de mes vacances

Het was warm, eigenlijk te warm met iemand zoals ik. Met ‘iemand zoals ik’ bedoel ik trouwens gewoon mensen die niet van hitte houden, maar dat terzijde. Als we een Frans stadje bezochten, gingen we elke kerk in, niet alleen om die te bekijken, maar vooral ook omdat het er zo lekker koel was. Mijn vaders neus was al snel de kleur van zijn roze T-shirt. Om dat te voorkomen, smeerde ik mijn neus steeds drie keer achter elkaar in, waardoor ik er continu uitzag als een glimworm en mijn zusje me vergeleek met ‘zo’n poppetje van een Japans feest, waar ze zich helemaal wit schilderen. Oh, en kun je meteen even mijn scheenbenen insmeren? Jouw handen zijn nu toch al vies.’ Desondanks werd het kreng (mijn neus, niet mijn zusje) in een paar dagen al zo rood dat het zelfs een beetje pijn deed als ik hem tegen mijn camera drukte om een foto te maken. Toch maakte ik er behoorlijk wat, en het leek me leuk om de mooiste even in een blogpost te verzamelen. Het zijn er lekker veel, want ik ben te lui om ze op te splitsen. Dus, nou ja, geniet ervan.

(En ja, de titel is gewoon lekker in twee talen. Want kiekjes is een leuk woord.)
(Oh, en HTML werkte niet mee, dus nu is er een ernstig gebrek aan witregels. Maar ja.)

IMG_7331

IMG_7340
IMG_7350
IMG_7381
We zaten in Frans Baskenland, niet ver van St. Jean de Luz (en nog een heleboel andere plaatsjes die met St. begonnen) vandaan. We kwamen aan op quatorze juillet en konden in het plaatsje dus meteen geniet van een zonsondergang én vuurwerk op het strand. En oh ja, liefde voor oude vrouwen (en mannen) op bankjes. Waarom zie je dat in Nederland nooit?

IMG_7423
IMG_7438
Dit, en de eerste foto overigens ook, was in Bayonne. Ik heb niet alleen een zwak voor oude mensen op bankjes, maar ook voor schattige straatjes en huisjes. Vroeger bouwde ik op de Sims altijd witte huizen met rode luiken en klimop; in Nederland zie je die bijna nooit ‘in het echt’, in Frankrijk des te meer.

IMG_7478
IMG_7486
IMG_7496
Waar ik iets minder van houd, zijn bergweggetjes. Niet zo handig, als je vlakbij de Pyreneeën zit. Het was trouwens wel leuk dat er overal koeien, schapen en paarden liepen – hoewel ik die laatste toch wel een heel klein beetje eng vond, toen ze naast de auto kwamen staan.

IMG_7519
IMG_7538
In deze kloof zou het 15 graden zijn, en op een dag van 40 graden keek ik daar zo naar uit dat ik het zelfs de bergweggetjes waard vond. Helaas was het ook in de kloof nog heet. Damn you, verouderd informatieboekje. (Maar wel mooi.)

IMG_7557
IMG_7576
Confession: ik houd helemaal niet van het strand. Het is dat het mooie foto’s oplevert, maar daar is ook alles mee gezegd. In de Atlantische oceaan zwemmen was dan wel weer leuk.

IMG_7649
IMG_7634
IMG_7635
IMG_7665
IMG_7653
La vie en France: schilders (met lelijke karikatuurtekeningen) en spelende kinderen op straat. En veel te laat zijn met kaartjes kopen, waardoor ze pas aankomen als je alweer terug bent. (Ik vind het trouwens heel stom dat ik van de meeste mensen tegenwoordig geen adres meer heb. Ik wil de vriendenboekjes terug!)

IMG_7692
IMG_7695
IMG_7698
IMG_7726
Nieuwe dosis flora en fauna, met dank aan papa’s 200mm-lens. Dit was ergens in een mangrovebos, iets verder naar het noorden (maar ik weet niet precies waar).

IMG_7740
IMG_7766
IMG_7759
IMG_7752

IMG_7772
IMG_7777
IMG_7783
In pelgrimsplaatsje St. Jean Pied de Port, waar uiteraard meer toeristen dan pelgrims rondliepen. En ja, we hebben de straatmuzikant heel braaf een muntje gegeven (voor de foto en omdat ie het goed deed).

IMG_7817
IMG_7916
We gingen ook naar een voorstelling van Baskische dans – schijnt heel hip te zijn daar, wat ik grappig vind, want dan stel ik me voor dat we in Nederland ook nog klompendansen zouden doen. Wel tof dat de Baskische cultuur nog zo leeft, zelfs al had ik voor deze zomer amper van Baskenland gehoord. Ik heb trouwens zelfs nog één minuut meegedanst, wat inhield dat ik in een soort hand-in-handslinger werd meegesleurd en niet wist of ik nou moest lopen of huppelen, maar ik was toch trots op mezelf.

IMG_7950
IMG_7969
IMG_7977
IMG_7966
Vegan pinxtos in Bilbao, tijdens ons tweede dagje Spanje (daarvoor waren we al naar San Sebastián geweest, maar toen viel mijn accu uit…). En een duif.

IMG_7993
IMG_7999
IMG_8014
IMG_8036
Onze overnachting op de terugreis was in dezelfde plaats (en zelfs dezelfde hotelkamer) als op de heenreis, alleen dan met beter weer: Tours. Dat is de stad waarin papa en mama heel veel jaren geleden verliefd werden, dus nostalgie en zo. Voor hen dan. Voor mij is het nu gewoon de plek waarin ik misschien wel voor het eerst van de vakantie, écht een ultiem vakantiegevoel had.

Ben jij al op vakantie geweest?

PS. Deze foto’s ga je waarschijnlijk de komende tijd ook wel terugzien boven mijn blogposts. (Want ik ben lui.)

Liefs1

4 thoughts on “Een paar kiekjes de mes vacances

  1. Hee wow ik realiseerde me even niet dat jij best wel in de buurt zat van waar ik een paar jaar geleden ben geweest, ook vlakbij St.-Jean-de-Luz (oké ik heb het even opgezocht en wij zaten in Espelette haha). Die weggetjes daar zijn inderdaad niet heel chill maar alle dieren op de weg maakten het wel weer een beetje goed. Ik heb verder niet heel veel met Frankrijk (te vaak geweest of zo) maar eigenlijk is het wel erg mooi. En ik word vrolijk van alle foto’s, mooi contrast met het weer van buiten haha.
    Lisa onlangs geplaatst…Week 28, 29 & 30: jarig, Maastricht en DuitslandMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge