Recept & recensie: Rucolastamppot uit het ‘Gewoon wat een studentje ’s avonds eet’-kookboek

Zaterdag 31 januari was ik aanwezig bij de foodbloggersborrel van Blog Society, met als speciale gast Leonie ter Veld, van de foodblog Gewoon wat een studentje ’s avonds eet. Het was niet alleen een ontzettend gezellige middag, maar we kregen óók nog haar kookboek mee naar huis. Vandaag vertel ik wat ik van dit boek vind én deel ik een ge-wel-dig recept uit dit boek met jullie!

Rucolastamppot

Recensie

Gewoon wat een studentje 's avonds eet kookboek

Gewoon wat een studentje 's avonds eet kookboek

Jullie kennen de blog Gewoon wat een studentje ’s avonds eet (ik ga die naam zo weinig mogelijk typen in dit artikel, want jeetje, wat lang) vast wel, maar voor wie ‘m niet kent: het is de plek waar Leonie ter Veld (bijna) elke avond haar eten deelt. Ze begon ermee toen ze studente was, en is gewoon verder gegaan toen ze afstudeerde. In juni 2013 ging haar blog viral op Facebook en sindsdien is haar blog een absolute hit. Dat is letterlijk wat er in het kookboek staat, maar ik had het zelfs eigenlijk niet anders kunnen verwoorden. Want ook ik ben fan! Leonie benadrukt meerdere keren dat ze eigenlijk heel weinig van koken af weet, maar vooral gewoon heel erg van lekker en simpel eten houdt. Een beetje net als ik dus.

Gewoon wat een studentje 's avonds eet kookboek

Na een inleiding, een paar weetjes (die echt hilarisch zijn) en een paar tips, komen de recepten. Véél recepten, 72 om precies te zijn (althans, ongeveer, ik had geen zin om het na te tellen). Ingedeeld in véél hoofdstukken: basisrecepten, binnen 2 sec. klaar (en dat dan weer ingedeeld in pasta pesto, soep, stamppot en couscous), superfood, burgers, eens iets anders dan diepvriespizza, it’s a wrap, salades, ik kan heus wel voor mezelf zorgen, als je geld net binnen is en de allerbeste recepten online. Ja, dat is een hele mond vol. Maar oké, het is in ieder geval duidelijk waar je moet zijn voor welk recept, haha. Verder staan er bij elke recepten icoontjes die de moeilijkheidsgraad en bereidingstijd aangeven, hoeveel afwas je hebt (haha), de prijs, vegetarisch of niet en de favorieten hebben een extra hartje.

Mijn mening in één woord? Geweldig! (Of, om Leonies woorden te gebruiken: awesome!) Het zijn veel simpele recepten, maar ze zien er toch allemaal echt heerlijk uit. Het zijn echt van die dingen waarvan je denkt: waarom heb ik dit niet gewoon eerder bedacht? Oh, en Leonie is zo lekker zichzelf! Enthousiast, grappig, en lekker nuchter. Bij bijna elk recept en ook voor de hoofdstukken heeft ze een tekstje geschreven, en ze heeft alle foto’s zelf gemaakt. Vind ik leuk!

Gewoon wat een studentje 's avonds eet kookboek

Gewoon wat een studentje 's avonds eet kookboek

Ik heb een aantal studentenkookboeken in mijn kast staan met recept waar je zo’n 10 ingrediënten voor nodig hebt. Eh…? Dit is één van de weinige kookboeken die écht geschikt voor studenten is. Echt gewoon wat een studentje ’s avonds eet, zeg maar, inclusief hartaanvalhamburgers en katerontbijt (maar ook voor niet-studenten is het boek heel leuk, hoor). En dat de ingrediënten voor 1 persoon zijn, is ook echt superfijn.

Het is niet echt zo’n kookboek dat je in de kast moet hebben staan puur om de mooie foto’s, maar de vormgeving past wel heel erg goed bij de rest van het boek. En bij Leonie.

Gewoon wat een studentje 's avonds eet kookboek

Gewoon wat een studentje 's avonds eet kookboek

Gewoon wat een studentje 's avonds eet kookboek

Het enige jammere aan dit kookboek vind ik dat er vrij veel dingen met vlees in staan. De vegetarische dingen in het boek lijken me dan ook wel weer allemaal lekker, maar toch zou ik het aan vegetariërs iets minder aanraden. Ik denk dat je dan beter gewoon naar de vegetarische dingen op haar blog kunt zoeken of zo. Maar mocht Leonie ooit nog een vegetarisch kookboek uitbrengen (waarschijnlijk niet, met haar liefde voor burgers, maar je weet maar nooit): wees dan de eerste die in de rij staat. Na mij, natuurlijk, dat dan weer wel. Dat zou namelijk echt hét perfecte kookboek zijn.
(Oh, en nog één dingetje: sommige recepten lijken wel heel erg op elkaar. Er staan bijvoorbeeld 4 preistamppotten in. Maar goed, ik houd dan ook niet van prei.)

Ik heb inmiddels al een aantal keer gekookt uit het kookboek en alle recepten bevielen me heel goed! Er zijn er 3 die ik echt super vond, waarvan ik er van ééntje het recept deel. Maar eerst even foto’s van de andere 2 gerechten – wel een beetje slechte foto’s, maar ach.

Pasta pesto met auberginePasta pesto met aubergine. Ik speelde wel een beetje vals, want het was eigenlijk de bedoeling om de pijnboompitten en kaas te vermalen tot pesto, maar dat vond ik zonde, haha. 

Couscous met spinazie en tomaatCouscous met spinazie, tomaat, zwarte olijf (die hoorde er eigenlijk niet in) en feta. Supersimpel, superlekker!

 

Recept rucolastamppot

En dan nu… over naar het recept! Dit is het eerste recept dat ik uit het boek maakte en ik was meteen verkocht. Dit ga ik véél vaker maken! In eerste instantie was ik een beetje sceptisch. Aardappelpuree uit een pakje? Echt? Maar het was echt lekker! Wat Leonie zelf zegt over deze rucolastamppot met champignons en cashewnoten: “Oh, als ik het je kon verplichten zou ik het doen; deze stamppot MOET je eens proberen! Het ziet er niet alleen leuk uit, het smaakt ook supergeweldig. En het is zo makkelijk! Beloof je me dat je dit eens probeert?” En ze heeft helemaal gelijk. Hieronder het recept (met een paar héél kleine aanpassingen van mij).

Ingrediënten voor 1 persoon
– 1 zakje aardappelpuree*
– 2 handjes rucola
– 3 zongedroogde tomaatjes (25 g)
– 125 g champignons
– 25 g ongezouten cashewnoten (klein handje)
– 2 tl pesto
– Olijfolie

* Op de verpakking stond bij mij dat zo’n zakje eigenlijk voor 2 personen was, maar dan zou het zeker weten véél te weinig zijn.

Zo maak je de stamppot
1. Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan goudbruin.
2. Was ondertussen de champignons, snijd ze in plakjes en snijd ook de zongedroogde tomaatjes in reepjes.
3. Bereid de aardappelpuree volgens de verpakking (alleen water toevoegen) en bak de champignons in een beetje olijfolie.
4. Roer de rucola en de zongedroogde tomaatjes door de aardappelpuree. Schep dit op een bord en garneer met de champignons, cashewnoten en pesto. Easy as that!

Rucolastamppot

Bron recept: Gewoon wat een studentje ’s avonds eet – Het kookboek (maar dat was vast al wel duidelijk)

Wat was/is jouw favoriete maaltje in je studententijd?


Dure gojibessen en chiazaad met smakeloze
moerbeien? Geef mij maar een frikadel speciaal,
dat is pas superfood! – Leonie ter Veld

5 thoughts on “Recept & recensie: Rucolastamppot uit het ‘Gewoon wat een studentje ’s avonds eet’-kookboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge