Recept: Pittige Mexicaanse zoete aardappelstamppot

Recept Mexicaanse zoete aardappelstamppot

Soms komen mijn hersenen met een idee voor een recept dat ik eigenlijk al meteen in twijfel trek. Is dat niet een héél vreemde combinatie? Maar meestal maak ik het dan alsnog, want iets met schieten en mis zijn. Of juist niet mis, want dat gebeurde dus bij dit stamppotje. Stiekem had ik al wel hoop omdat het al mijn favoriete ingrediënten combineert, maar dat het echt lekker zou zijn? Dat had ik niet echt verwacht. Maar geloof me: dat is het wel! De tomatensalsa geeft er net dat extra beetje pit aan dat het nodig heeft, en toch heb je maar weinig ingrediënten nodig. Weg met de saaie Hollandse hutspot, hallo Mexico. :) Ook goed voor een beetje kleur in de winter, overigens.

Dit heb je nodig (voor 2 personen)
Voor de stamppot
4 kleine of 2 grote zoete aardappels (geschild in totaal iets minder dan 400g)
200g mais
Een blikje zwarte bonen (NIET in chilisaus)
Paprikapoeder naar smaak

Voor de tomatensalsa
1 teentje knoflook
3 tomaten
1 chilipepertje
Paprikapoeder naar smaak

Zo maak je het
1. Breng wat water aan de kook in een pannetje. Snijd een kruisje in de onderkant van de tomaten. Prik een vork in de bovenkant en houd de onderkant ongeveer een halve minuut in het kokende water. Als het goed is kun je dan zo het velletje los trekken! Snijd de tomaten daarna in kleine blokjes.
2. Pel ook vast de knoflook en snijd in heel kleine stukjes. Ontdoe het pepertje van zijn zaadlijstjes en snijd ook dit in heel kleine stukjes.
3. Schil de zoete aardappels en snijd ze in blokjes. Breng opnieuw water aan de kook en kook de aardappels hier zo’n 15 minuten in.
4. Verhit ondertussen wat olijfolie in een koekenpan en bak hierin de knoflook en het pepertje. Voeg de tomaten en paprikapoeder naar smaak toe en bak dit even, tot het een mooi prutje wordt (sorry, ik weet echt even geen smakelijkere term om het te omschrijven).
5. Warm de zwarte bonen en mais op in het vocht van de bonen plus wat extra water. Niet aan de kook brengen, als ik de verpakking moet geloven.
6. Prak de zoete aardappels met een vork (als het goed is gaat dat heel makkelijk). Je kunt eventueel een beetje warm water of eigen kookvocht toevoegen om de puree smeuïger te maken. Giet de bonen en mais af en meng deze erdoorheen, samen met paprikapoeder naar smaak.
7. Verdeel de stamppot over twee borden en verdeel de tomatensalsa eroverheen. Eet smakelijk!

Maak jij weleens recepten waarvan je de uitkomst niet weet?

 

3 thoughts on “Recept: Pittige Mexicaanse zoete aardappelstamppot

  1. Oeh, klinkt goed Maaike, dit lijkt me echt lekker! Goed idee om die hollandse pot eens even een ander tintje te geven :) Zelf zou ik er denk ik nog wel een lekker knapperige groente bij doen, zodat je ook een beetje bite hebt!

    1. Thanks! :) Ik vind zelf de mais al wel knapperig, maar een extra groente zou natuurlijk altijd kunnen (hoewel ik even niets weet wat er echt bij past). Met pompoen lijkt het me overigens ook heeel lekker, maar dat is meer voor de smaak van de bite, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge