Recept: Toffe(e)-perentaart

Bij een verjaardag hoort natuurlijk taart, dus ook bij die van mijn blog! Drie dagen na Nieuwjaar is natuurlijk niet de ideale timing om zo’n recept online te zetten omdat iedereen zich nu nog aan z’n goede voornemens houdt, maar ach, dan maken jullie deze karameltaart met peer volgende maand maar. Want dat is ie zeker waard! Toegegeven, het is niet de meest fotogenieke taart ooit en hij moet vrij vaak koelen, maar laat je vooral niet afschrikken door de lange bereidingswijze! Het valt namelijk best mee en hij is wel heel erg lekker, en daar gaat het uiteindelijk om. Peer, dulce de leche, bananenroom en gekarameliseerde noten: geïnspireerd op de banoffee pie, maar dan toch een beetje anders! 

Karameltaart van dulce de leche, peer, bananenroom en gekarameliseerde noten

Dit heb je nodig:
Voor de vulling
240 gram bloem
180 gram koude boter + extra om in te vetten
120 gram suiker
1 ei
Snufje zout
1 tl vanille-extract

Voor de karamellaag
2 peren
Blikje zoete gecondenseerde melk
70 gram lichtbruine basterdsuiker
50 gram boter
1 tl vanille-extract

Voor de bananenroom en gekarameliseerde noten
250 ml slagroom
1 zakje Klopfix
2 bananen
1 el + 4 el suiker
100g noten (paranoten, walnoten, amandelen of een combinatie)

Taartvorm van ongeveer 24cm doorsnede
Bakpapier
Steunvulling (droge erwten/droge bonen etc.)

Zo maak je de taart:
1. Begin met het maken van een soort bak van deeg. Doe hiervoor de bloem, 120 gram suiker en het zout in een kom en snijd hier met twee messen de boter doorheen, tot er alleen nog kruimeltjes boter met bloem eraan zijn. Voeg het ei en vanille-extract toe en kneed alles tot een bal, zonder al te lang door te gaan. Verpak de bal in plastic en leg deze een uurtje in de koelkast.
2. Maak ondertussen vast de karamellaag. Schil de peren, snijd deze in plakjes en zet hem even aan de kant, zodat het sap eruit kan lopen.
3. Normaal moet je voor dulce de leche gecondenseerde melk minstens 2,5 uur laten koken, maar op de blog van Brenda zag ik een snelle versie en dat heb ik gebruikt voor deze taart. Credits naar haar dus! (Ik heb alleen zelf de vanille toegevoegd.)
“Verwarm in een sauspannetje gecondenseerde melk, suiker, boter en vanille-extract op medium vuur. Verwarm dit ongeveer een kwartiertje tot het dik wordt en roer non-stop door. Laat het niet koken!” Zet ook deze karamel even apart.

4. Verwarm de oven ongeveer 20 minuten vóór het taartdeeg gekoeld is voor op 175 graden Celsius en vet de taartvorm in.
5. Haal de deegbal uit de koelkast en bekleed de taartvorm (zowel een deel van de randen als de onderkant). Bekleed het deeg met bakpapier en doe hierin de steunvulling. Deze manier van bakken heet blind bakken en voorkomt dat het deeg gaat rijzen of dat de randen inzakken. Zet ongeveer 35 minuten in de oven en daarna nog 10 minuten zonder steunvulling, tot de taart een beetje bruin begint te kleuren en dus knapperig is.
6. Als de bodem is afgekoeld kun je de perenplakjes over de bodem verdelen en daarover de als het goed is al enigszins hard geworden dulce de leche. Laat dit geheel nog een tijdje koelen.

7. Maak vlak voor het opdienen de bananenroom door slagroom stijf te kloppen met 1 el suiker en de Klopfix. Prak 2 bananen helemaal tot een soort papje en roer deze door de slagroom.

8. Maak tot slot de gekarameliseerde noten. Doe 4 el suiker met 2 el water in een steelpannetje en zet dit op middelhoog vuur. Laat het karamellisatieproces rustig verlopen, ga pas roeren als de suiker al begint te verkleuren. Als de karamel een mooie kleur heeft (niet te licht, maar zeker ook niet te donker) kun je de noten erdoorheen roeren. Laat de noten afkoelen op een bord.

9. Bedek de taart met de bananenroom en verdeel de noten eroverheen. En dan kun je eindelijk aanvallen!

Wat eet jij het liefst op je (blog)verjaardag?


The more you celebrate your life, the more
there is in life to celebrate – Oprah Winfrey

5 thoughts on “Recept: Toffe(e)-perentaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge