Mijn streven is altijd om eten zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen op foto’s. Nu is dat bij deze cake echter vrij onmogelijk, dus dit recept stond echt al ééuwen in mijn concepten. Perfectionistisch als ik ben, wilde ik hem niet online zetten omdat ik niet tevreden was over het beeld. En dat terwijl het recept wel heel lekker is! Toen een vriendin vroeg of ik niet een recept had voor een soort bananenbrood zonder boekweitmeel, kokosolie en andere ingewikkelde dingen, besloot ik dat ik hem maar gewoon online moest gooien. Want ja, het is gewoon een soort bananenbrood, maar ik vind cake veel leuker klinken. Gezondere bramencake met gekarameliseerde noten dus! Gemaakt van dingen die je gewoon in een normale supermarkt kunt halen.
Oh, je vraagt je misschien af: waarom ‘gezonder’? Nou, ‘gezond’ wil ik niet echt claimen met deze hoeveelheden honing en banaan. Maar het is in ieder geval een stuk beter dan wanneer je het met boter en kristalsuiker doet. Denk ik. Maar waar het om gaat, is dat ie vooral lekker is. :) Zowel bij de koffie/thee als bij de brunch!
(Oh, en nog een megapluspunt: dit is het enige beslag dat ik níet lekker vind, wat als grote voordeel heeft dat er meer in de vorm terechtkomt, haha.)
De ingrediënten
100g gemengde ongezouten noten
250g volkorenmeel
1 zakje bakpoeder
Flinke snuf zout
3 rijpe bananen (hoe rijper, hoe beter)
2 eieren
100ml halfvolle melk
3 el honing
2 el yoghurt
200g diepvriesbramen
Margarine of olijfolie om in te vetten
Zo bak je ‘m
1. Doe de noten in een schaaltje en roer er een eetlepel honing doorheen. Rooster de noten nu in een koekenpan zonder olie of boter, op middelhoog vuur. De noten zijn klaar als ze goudbruin zijn en de honing een beetje op suikerstroop begint te lijken. Stort de noten op een bord om ze af te laten koelen.
2. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakeblik in met margarine of olijfolie.
3. Meng het volkorenmeel, bakpoeder en zout in een kom. Zorg ervoor dat het bakpoeder goed fijn is! Dit wil nog weleens in klontjes blijven zitten. Haal het eventueel door een zeefje of zo.
4. Prak de bananen op een bord met een vork, tot het een soort papje is. Breek de eieren in een grote kom en kluts deze door elkaar. Doe hier de melk en de bananenpuree bij en roer nog even goed door.
5. Voeg het natte mengsel bij de droge ingrediënten en roer dit goed door elkaar. Roer vervolgens de overige 2 el honing erdoor en als dat is opgenomen de yoghurt ook. Roer tot slot de bramen erdoorheen.
6. Giet het beslag in het cakeblik en verdeel de gekarameliseerde noten eroverheen. Zet de cake een uur in de oven en laat hem goed afkoelen voor je hem uit het blik haalt. Eet smakelijk!
Wat is jouw favoriete ‘gezondere’ gebak?
a labor of love – Regina Brett

Wat een geluk dat je dit recept nu toch deelt. Het klinkt echt heerlijk en ik experimenteer graag. Mijn favoriete bankproduct is cake
Kim onlangs geplaatst…Biologische maaltijdsalade met aardperen
Het ziet er echt heerlijk uit! Ik denk dat mijn vader dit ook heel lekker zou vinden :)
PiinkBeautyPrincess onlangs geplaatst…Review: Playboy Parfum – Play it sexy & Play it lovely
Het klinkt gewoon echt heerlijk! Ik zal dit recept zeker even onthouden. :)
Judith onlangs geplaatst…“Social media heeft de toekomst!”
Ziet er weer goed uit hoor! :)
Dina onlangs geplaatst…Nieuwe yoga goodies
Dat ziet er echt onwijs lekker uit!
Celeste onlangs geplaatst…Ben ik wel klaar om te genezen?
Wat lekker! Deze wil ik echt een keer maken, maar voor mij als niet bepaald een keukenprinses is het wel veel werk. Nou ja, dan geniet ik extra van het resultaat!
Astrid onlangs geplaatst…Questions of life (tag)