Recept: Gewokte groenten in sesamolie en sojasaus (met cashewnoten en rijst)

gewokte groenten in sesamolie en sojasaus

Toen ik in mijn kletsblogje schreef over vegan eten, kreeg ik een aantal reacties van mensen die zeiden dat ze wel vaker vegetarisch of veganistisch wilden eten, maar niet zo veel inspiratie hadden. Dat vond ik echt superleuk om te horen! Ik zal nooit zeggen dat iedereen per se moet stoppen met vlees eten, maar ik zal het natuurlijk wel altijd stimuleren als je het toch al van plan bent. Daarom wil ik vaker recepten delen. Klein probleempje: ik eet zelf ook helemaal niet zo bijzonder. Of nou ja, ik dacht dat dat een probleem was. Maar toen realiseerde ik me dat ik zelf ook niet op zoek ben naar heel exclusieve recepten, maar meestal juist simpele en goedkope dingen wil maken, die toch lekker zijn. En ja, daar is dit soort recepten dan weer wél heel goed voor. Deze gewokte groenten in sesamolie en sojasaus zijn namelijk eigenlijk gewoon een resultaat van zo’n gooi-alles-uit-je-koelkast-maar-door-elkaar-dag. Wel een heel geslaagd resultaat. Mét aubergine uiteraard – want het ‘vegan-motto’ is dan wel eat the rainbow, maar bij mij is paars toch wel erg oververtegenwoordigd…

 Dit heb je nodig (voor 2 personen OF 2 dagen)
2 porties basmatirijst (ik gebruikte 75 g per persoon)
1 kleine of een halve grote broccoli
Een halve aubergine
Een half bakje (125 g) kastanjechampignons
1 groot of 2 kleine teentjes knoflook
4 el sesamolie
3 el sojasaus
40 g ongezouten cashewnoten

Zo maak je het
1. Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Schep af en toe om. Het kan even duren tot ze bruin zijn, maar als ze eenmaal verkleuren, gaat het ook hard.
2. Snijd ondertussen de broccoli in roosjes en kook deze een paar minuten. De roosjes mogen wel beetgaar zijn, maar laat ze niet té lang koken; ze moeten zo ook nog gebakken worden.
3. Was de aubergine en champignons en snijd die in respectievelijk blokjes en plakjes.
4. Breng ruim water aan de kook en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
5. Laat een koekenpan (/ wokpan) warm worden en verhit hierin 2 eetlepels sesamolie en 1 eetlepel sojasaus. Snijd de knoflook in heel kleine stukjes en bak deze heel kort.
6. Voeg vervolgens de aubergine toe en bak die op hoog vuur.
7, Als de aubergine bijna gaar is, kun je ook de champignons toevoegen.
8. Wok door tot de aubergine en champignons gaar zijn en draai het vuur dan lager. Voeg de broccoliroosjes en weer 2 eetlepels sesamolie en 1 eetlepel sojasaus toe en bak nog heel even door, zodat het vocht grotendeels wordt opgenomen.
9. Schep de overgebleven eetlepel sojasaus door de rijst en strooi de cashewnoten over de groenten. Eet smakelijk!

gewokte groenten in sesamolie en sojasaus 2

Zou jij vaker vegetarisch / veganistisch willen eten?
(nee, dat is niet bedoeld als gewetensvraag ;))

Liefs2

 

 

 

 

6 thoughts on “Recept: Gewokte groenten in sesamolie en sojasaus (met cashewnoten en rijst)

  1. Klinkt heerlijk en ik wil het gaan maken.Ik ben op zoek naar eenvoudige recepten en toch lekker dus dit is top?
    Welk merk sesamolie en sojasaus heb je gebruikt?

    Groetjes van Caro

          1. Hoi, vanavond je recept gemaakt en ik vond het lekker.
            Aubergine at ik nooit, wist niet zo goed wat ik er mee moest en brocoli vind ik nooit zo lekker maar nu wel!
            Dus dankjewel voor je recept ennuh….. meer meer meer receptjes graag :))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge