Recept: Gevulde aubergine met linzen en granaatappelpitjes

Gevulde aubergine

Yes, nog meer aubergine! Dit is het eerste gerecht dat ik at als ‘fulltime vegan’ – ik denk dat ik het in mijn hoofd ook nog wel een tijdje zo blijf noemen, haha. Als eerste recept was deze gevulde aubergine erg bemoedigend; het is namelijk superlekker. En dat komt niet eens per se door mijn verslaving aan aubergine.* Oké, een beetje. Iedereen die ik weleens tegen ben gekomen in de keuken, denkt nu volgens mij dat ik elke dag aubergine eet. Wat echt niet zo is, trouwens – maar wel vaak. En dan te bedenken dat ik het twee jaar geleden niet eens lustte… Net als spinazie, courgette, spaghetti en couscous, trouwens. Gelukkig doet op kamers wonen wonderen. Overigens gebruikte ik voor dit recept ook voor het eerst een verse granaatappel. Su-per-lekker. Maar echt. Hieronder het recept! Het duurt even door de oventijd, maar moeilijk is het zeker niet.

* (Die ik sinds het lezen van het nieuwe boek van Astrid Harrewijn overigens niet meer serieus kan nemen, maar dat terzijde.)

Dit heb je nodig (voor 2 personen)
2 aubergines
1 blikje linzen
Ongeveer 4 el hummus (ik gebruikte de hummus arabia van Sabra, maar naturel kan ook)
Een halve verse granaatappel (of granaatappelpitjes uit de supermarkt)
3 tl gemalen komijnzaad
2 tl gemalen laurier
1 tl gemalen gember

Zo maak je het
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Snijd de aubergines in de lengte doormidden en hol ze dan uit. Ik doe dat het liefst door eerst met een mesje langs de randen te snijden en de inhoud er vervolgens met een lepel uit te scheppen. Het is altijd een beetje proberen: de randen mogen niet te dik blijven, want dan worden ze niet gaar, maar als je alleen de schil overhoudt is dat ook niet lekker.
2. Besmeer de vier uitgeholde auberginehelften met olijfolie. Leg ze op een rooster en schuif dat voor 30 à 35 minuten in de oven – als ze dan nog niet gaar zijn, kun je ze er natuurlijk altijd iets langer in laten.
3. Ga ondertussen aan de slag met de halve granaatappel. Snijd hier een paar inkepingen in en leg hem dan, met de pitjes naar beneden, op je hand. Houd je hand boven een bord en houd je vingers gescheiden. Sla dan met een pollepel op de schil van de granaatappel, en dan vallen de pitjes er zo uit! Mocht je deze uitleg nou heel vaag vinden; hier vind je een filmpje.
4. Snijd het vruchtvlees van de aubergine in blokjes. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de aubergine, samen met 1 tl komijn en 1 tl gember, op hoog vuur gaar. Draai het vuur lager, voeg de linzen en de rest van de kruiden toe en laat nog even door bakken.
5. Vul de auberginehelften met dit mengsel. Doe op elke helft een klodder hummus en besprenkel met de granaatappelpitjes. Eet smakelijk!

Wat is jouw favoriete groente?

Liefs1

 

 

 

 

4 thoughts on “Recept: Gevulde aubergine met linzen en granaatappelpitjes

  1. Jaaa, aubergine. Vind ik ook zó lekker! Misschien ook wel mijn lievelingsgroente. Ik eet het niet zo vaak, maar als het er is, vind ik het een feestje :). Lekker om er granaatappel aan toe te voegen!

  2. Eigenlijk lust ik de meeste groenten graag, ik kan alleszins niet meteen één favoriet kiezen. Wel zijn er enkele die ik absoluut niet lust: venkel, andijvie en savooikool bijvoorbeeld. De afgelopen week heb ik voor het eerst in mijn leven enkele vegan recepten uitgeprobeerd. De bolognese van Ella Woodward met groene linzen en kikkererwten was super lekker. Dat telt trouwens ook voor haar zoete aardappelwedges en gevulde kastanjechampignons. Daar heb ik echt van gesmuld.
    zwartraafje onlangs geplaatst…Huidige stand ongelezen boekenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge