Recept: Desserttaart van bastogne, custard en kersen

desserttaart

Afgelopen maandag hielden mijn vader en ik een kersendag. Nu hoor ik jullie denken: kersendag? Ja, echt. Bij toeval waren we erachter gekomen dat vrienden een kersenboom vol rijpe kersen hebben, maar die zelf niet opeten. Wij mochten wel een keer komen plukken als we dat wilden? Dat lieten we ons natuurlijk geen twee keer zeggen, dus de volgende ochtend stonden we op de stoep om letterlijk de boom in te kunnen. En echt, ik wil later ook een kersenboom. Het is zó tof om op een ladder te staan met om je heen zoveel kersen dat je niet weet waar je moet beginnen. Na ruim een uur plukken (in een oude broek van papa, heel charmant) hadden we ruim 6 kilo kersen verzameld. Naast gewoon los eten (nooit gedacht dat je je misselijk kon eten aan kersen), hebben we er ook jam én deze desserttaart van gemaakt.

foto 1 (4)

kersenboom

Ik ben echt zo iemand die allerlei rare dingen wil uitproberen in de keuken. Custard bakken, bijvoorbeeld. Mijn ouders zijn van tevoren dus altijd nogal sceptisch over wat ik wil maken, maar achteraf blijkt het meestal gewoon heel erg lekker. Ik bedoel, ik heb geen idee of gebakken custard nou echt anders smaakt dan ongebakken custardpudding, maar hé, het was in ieder geval lekker. Ik zou zeggen: oordeel zelf!

Als je de taart als toetje gaat eten, is het trouwens wel handig om de taart ’s ochtends al te maken, aangezien ie nog moet afkoelen en zo.

Dit heb je nodig
200 gram bastognekoeken
100 gram roomboter
Evt. paneermeel
70 gram custardpoeder
65 gram suiker
1 liter melk
1 theelepel vanille-essence
600 gram verse kersen

Zo maak je de taart
1. Bekleed de bodem van een taartvorm van 24 centimeter doorsnede met bakpapier. Verkruimel de bastognekoeken (met een keukenmachine, staafmixer, of gewoon een plastic zak en een deegroller) en smelt de boter op laag vuur. Meng de koekkruimels door de boter, verspreid dit over de taartbodem en druk goed aan. Zet dit even in de koelkast.
2. Ontpit de kersen: snijd met een mesje tot de pit en dan kun je de kers gewoon opensplijten en de kers eruit halen. Als het echt rijpe kersen zijn, kan het misschien zelfs met je handen, haha.
3. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Maak de custard volgens de aanwijzingen op de verpakkingen: in mijn geval het custardpoeder en de suiker mengen met 6 el melk en dan de rest van de melk verwarmen en het daardoorheen roeren. Voeg ook de vanille-essence toe.
4. Haal de pan van het vuur en roer de ontpitte kersen erdoor. Laat dit mengsel even een halfuurtje opstijven.
5. Giet dit op de bodem van bastognekoeken. Als je echt een crunchy bodem wilt, kun je er eerst nog wat paneermeel over de bodem strooien; dit neemt het vocht van de kersen op. Bak de taart 45 minuten en laat daarna afkoelen, eerst buiten de koelkast en dan nog even erin.

Pluk jij ook vers fruit in de zomer?

6 thoughts on “Recept: Desserttaart van bastogne, custard en kersen

    1. Zonder koekjes is technisch gezien wel mogelijk, maar veel minder lekker! Met glutenvrije koekjes moet het daarentegen wel prima kunnen (en lekker zijn). :)

    1. Ja, kersen zijn zó lekker! Die 6 kilo was ook echt al na 2 dagen op, haha, oeps. Ik dacht ook dat het heel erg op cheesecake ging lijken (want zo ziet het er wel uit), maar het is toch wel heel anders!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge