Recept: De ultieme (vegan) chocolate chip cookie-pindakaas-Oreo-brownies (voor Simon)

De ultieme (vegan) chocolate chip cookie-pindakaas-Oreo-brownies

Ruim een maand geleden, vlak voor de verschijning van Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld, kreeg ik een pakketje. Ik zou graag een ‘mysterieus pakketje’ zeggen, maar dat was niet zo, want er stonden stempels van uitgeverij Blossom Books op. Hoe dan ook, in dat pakketje zat niet alleen het boek, maar ook een brief: ik was uitgekozen om de Simon vs. Baking Challenge aan te gaan. Oftewel: een recept maken met Oreo’s. Nou ben ik ten eerste fan van Oreo’s (die gelukkig vegan zijn, en dit was een goed excuus om ze te eten) en ten tweede van de combinatie van eten en boeken, dus die uitdaging ging ik graag aan. Héél graag zelfs.

Het recept dat ik kreeg opgestuurd was niet vegan, dus speurde ik wat rond op Amerikaanse blogs en voegde zelf wat dingen samen. De uitkomst: chocolate chip cookie-pindakaas-Oreo-brownies. Ja, echt. Waarschijnlijk het meest ongezonde wat ik ooit ga eten, maar ook het lekkerste, want: al mijn favoriete dingen in één. OMG. (En dat zeg ik nooit, dus dat zegt wat.) Bij dezen dan eindelijk de video vol awkward blunders én het recept!

Klik hier als je de video niet kunt zien

Aangezien het een uitdaging was, hierbij een lijstje met dingen die ik heb geleerd:
1. Lees altijd eerst de hoeveelheden voor je ergens aan begint – en waar die hoeveelheden voor bedoeld zijn.
2. Zet een volle bakplaat niet op de randje van het aanrecht, want dan stoot je ‘m eraf.
3. Zeg niet tegen mensen dat ergens pindakaas in zit, want dat vinden ze eng.
4. DIT RECEPT IS ZO GEWELDIG.

En hieronder dus het recept! Vertaald, samengevoegd en aangepast van My Vibrant Kitchen en Namely MarlyLaat je niet afschrikken door de ingrediëntenlijst, de lange bereiding of het feit dat het vegan is; geloof me, het is het allemaal waard. Dit is dus voor een complete bakplaat; voor een browniebakvorm zou ik ongeveer de helft nemen. Maar je kunt er natuurlijk ook gewoon je opa, oma, tante en nichtje er blij mee maken. (En jezelf, natuurlijk.)

Dit heb je nodig
Voor de chocolate chip cookie-bodem
240 ml zonnebloemolie
275 g lichtbruine basterdsuiker
120 ml sojamelk
1 tl vanille-extract
450 g bloem
1 tl bakpoeder
Snufje zout
140 g pure chocolade

Voor de tussenlaag
1 rol Oreo’s

Voor de brownielaag
85 g zonnebloemolie
115 g pindakaas
80 g pure chocolade
375 g fijne kristalsuiker
1 tl vanille-extract
240 ml sojamelk
1 tl appelciderazijn
2 el gebroken lijnzaad
2 el maïzena
125 g bloem
50 g cacao

Voor de chocolade-pindakaas-Oreo-topping
80 g pure chocolade
2 el kokosolie
100 g pindakaas
Poedersuiker
3 el sojamelk
1 rol Oreo’s

Zo maak je het
1. [koeklaag] Doe de olie, basterdsuiker, sojamelk en vanille in een kom en roer dit goed door. Voeg dan de bloem, het bakpoeder en zout toe en roer tot het een soort koekdeeg wordt.
2. Hak de chocolade in kleine stukjes en roer deze door het deeg. Bedek een bakplaat/bakvorm met bakpapier en verspreid het koekdeeg hierover.
3. Verdeel hierover 1 rol hele Oreo’s.
4. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
5. [brownielaag] Smelt de pure chocolade au bain-marie en voeg na een tijdje ook de pindakaas toe.
6. Roer hier de olie doorheen. Voeg de suiker, vanille, sojamelk, azijn, lijnzaad, en maïzena toe en roer ook dit erdoorheen. Roer tot slot de bloem en cacao erdoorheen.
7. Verspreid het browniebeslag over het koekdeeg en zet dit een halfuur in de oven. Laat daarna afkoelen.
8. [topping] Smelt de chocolade met de kokosolie au bain-marie.
9. Mix ondertussen de pindakaas met wat sojamelk en voeg om de beurt de eetlepels sojamelk toe, tot het een smeerbare substantie wordt (gadverdamme, dat klinkt vies).
10. Hak de Oreo’s in stukken (niet héél klein).
11. Giet de chocolade over de brownie en verdeel de pindakaas eroverheen. Strooi de Oreo’s eroverheen en ‘roer’ dit een beetje door elkaar. EET SMAKELIJK!

Wat is jouw grootste bakblunder?

Liefs1

 

 

 

 

13 thoughts on “Recept: De ultieme (vegan) chocolate chip cookie-pindakaas-Oreo-brownies (voor Simon)

    1. Haha ja maar HET ZIJN TWEE EETLEPELS. Zelfs ik vind die niet erg. Maar over die pindakaas heb je wel een punt. Vervangen door gewone brownies? Dat laagjeseffect is wel heel leuk namelijk! Oh, en dank je, haha. (Tenzij je me uitlachte natuurlijk. ;))

  1. Oeeeh het ziet er echt weer heerlijk uit!
    Zeker een recept dat ik binnenkort eens ga uitproberen…
    Want Maaike en brownies, dat is gewoon een goede combinatie! ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge