Hoewel tiramisu een bekend Italiaans toetje is, ben ik helemaal niet zo weg van de normale versie. Vooral die koffielikeur… Bleh. Met een paar kleine aanpassingen vind ik het echter wél heel lekker, dus bedenk ik er graag variaties op. Eerder deelde ik al het recept van mangotiramisu met witte chocolade en vandaag is deze citroentiramisu met lemon curd dus aan de beurt. Hij heeft een heerlijk frisse smaak; ik maakte dit toetje op Eerste Paasdag en hij viel zeer in de smaak bij de hele familie! Dit toetje is heel gemakkelijk te maken, maar het ziet het toch vrolijk uit. Daar houd ik van!
Maak de tiramisu ’s ochtends al (of eventueel de avond van tevoren), dan is ie ’s avonds het lekkerste. Het recept is voor 6 tot 12 personen. Lekker ruime marge, maar het ligt er dus maar net aan hoeveel je op kunt, haha – je begrijpt natuurlijk dat het in ons geval voor 6 personen was. ;)
Je hebt nodig:
(Bijna) 1 pak lange vingers
1 citroen
150g lemon curd *
250 ml slagroom
1 zakje Klopfix
2 zakjes vanillesuiker
250 g mascarpone
Ong. 100g onontdooide diepgriesframbozen
* Ik gebruik – heel lui – altijd lemon curd uit een potje, omdat dat supersnel is en bovendien ook gewoon lekker. Het is daarentegen ook leuk om ‘m zelf te maken; check bijvoorbeeld Audreys recept voor lemon curd uit de magnetron.
En zo maak je het:
1. Rasp de citroen.
2. Bedek de bodem van een ovenschaal met lange vingers. Pers een halve citroen uit en sprenkel het citroensap over de lange vingers.
3. Verdeel de lemon curd over de lange vingers en smeer deze uit.
4. Klop de slagroom samen met de Klopfix en 1 zakje vanillesuiker net-niet-helemaal-stijf. Als je ‘m al wel stijf klopt, kun je hem daarna niet meer door de mascarpone mixen, want dan klop je hem te ver en wordt ie boterachtig.
5. Klop in een andere kom de mascarpone los en klop hier de slagroom doorheen. Pers hier de andere halve citroen boven uit en roer dit sap én nog een zakje vanillesuiker door het mengsel.
6. Verdeel het mascarpone-slagroommengsel over de lemon curd en druk de nog bevroren frambozen erin. Garneer met de citroenrasp. Zet de tiramisu in de koelkast tot het avondeten. Eet smakelijk!
Maak jij weleens varianten op een standaardrecept?
Waaauw so delicious! Echt een heerlijk idee, ik krijg er trek van <3
Dagmar onlangs geplaatst…Wij hebben ons eerste huis gekocht!
My god dit ziet er zomers uit!
ik zou er zo mijn lepel in steken en die hele bak leegscheppen. Oops.
(Misschien moet ik maar ver weg blijven bij dit dessert!)
Zoë-Amber onlangs geplaatst…Spam je Blog!
Wooaaah dit lijkt me echt ontzettend lekker! :D
Dina onlangs geplaatst…Wat ik tot nu toe heb geleerd van ziek zijn
Hmmm… Ziet er heerlijk uit! Zelf ben ik ook niet zo van de koffiesmaak, maar deze variant ga ik zeker uit proberen.
Ik maak dikwijls varianten op recepten. Al is het maar omdat in de meeste baksels heel veel suiker zit, meer dan nodig is en dat haal ik er dus uit ;)
Iris onlangs geplaatst…Lick | Kylie Scott
Oe, dit lijkt me echt heerlijk! Bijna een soort citroen-monchoutaart zo. Ik wil dit zeker eens uitproberen :)
Audrey onlangs geplaatst…Over comfortzones en jezelf zijn
Oeeh lekker en ik kan hem ook eten omdat er geen koffie in zit :)
O my… Dit wil ik echt zo snel mogelijk maken!
Met lange vingers ook, daar heb ik dus al dagen trek in.
Goed excuus, haha. Lijkt me heel lekker!
Dit ziet er zo lekker uit!!
Love it :)
Lijkt me heerlijk, lekker fris
come-moda onlangs geplaatst…Photo Diary: Easter & Pakketjes
Dit klinkt echt heel lekker! Ik ga dit recept even opslaan want dit is een lekker zomers toetje
Priscilla onlangs geplaatst…Knutselen – superhelden fotolijst met strijkkralen
Ik vind de normale Tiramisu op zich wel lekker, maar dit recept klinkt veel lekkerder!
Dinja onlangs geplaatst…Week-Shoplog #3