Recept: Blondies met speculaascrumble

Morgen is het 5 december, dus dat betekent dat dit het laatste sinterklaasrecept is! Als ik een zak chocoladekruidnoten heb, vis ik altijd eerst de witte eruit, dus gebak van witte chocola samen met speculaas leek me dan ook heerlijk.
‘Blondie?’ vroeg mijn vader toen ik zei wat ik ging maken. ‘Wat is dat?’ ‘Een brownie van witte chocolade?’ ‘Een whitie dus?’ Eh, ja, kan ook. En dan met speculaascrumble. Als het maar lekker is, hè. (Hij is wel erg machtig, maar dat is alleen maar leuk, want dan doe je er langer mee!)

JA_IMG_4667

Ingrediënten
Voor de blondies
200 g witte chocolade
200 g roomboter
3 eieren
200 g witte basterdsuiker
75 g zelfrijzend bakmeel
Snufje zout
1 tl vanille-extract
50 g kruidnoten

Voor de crumble
200 g bloem
100 g roomboter
100 g donkerbruine basterdsuiker
3 el koek- en speculaaskruiden

JA_IMG_4662

Let the baking begin!
1. Kneed alle ingrediënten voor de crumble tot een eh, ja, crumble. In het begin wordt het wat poederig, maar als je stevig door blijft kneden komt het goed! Zet de crumble even aan de kant.
2. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius, vet een browniebakblik in en bekleed het met bakpapier (invetten hoeft dus niet per se, maar dan blijft het bakpapier wel op z’n plek).
3. Smelt de witte chocolade met en de boter au bain-marie (= hittebestendig schaaltje boven kokend water hangen zonder dat het schaaltje het water raakt, anders verbrandt het) tot alles gesmolten is, roer het af en toe door. Haal het schaaltje van het vuur, blijf dan ook nog af en toe roeren! Witte chocolade heeft altijd de neiging om nogal irritant weer te stollen.
4. Snijd ondertussen de kruidnootjes door de helft.
5. Klop de eieren met de suiker in een beslagkom. Roer er vervolgens het zelfrijzend bakmeel, het zout en het vanille-extract doorheen en roer net zo lang tot het een glad beslag is. Roer ook het chocolademengsel hier doorheen als het afgekoeld is. Voeg tot slot de kruidnoten toe.
4. Giet het beslag in het bakblik en verdeel de speculaascrumble erover. Zet het geheel 40 minuten in de oven.
5. Als de blondie uit de oven is, kun je hem het best even in de koelkast zetten. In het begin dacht ik dat ie mislukt was omdat hij maar niet de goede structuur kreeg, maar de koelkast deed wonderen!
6. Snijd de blondie tot slot in vierkanten en dan is ie klaar! ♫ Strooi hem maar in één of andere hoek. ;) ♫

JA_IMG_4651

Je kunt de blondie gewoon als gebak eten bij de koffie of zo, maar een klein stukje is ook lekker naast een bolletje (speculaas?)ijs als toetje. :)

Vergeet vooral niet om ook mijn speculaasmuffins (van overnight oats) en Sinterklaascake (met appel en chocolade kruidnoten) te bekijken als je nog inspiratie zoekt voor morgen! En mocht je een recept hebben gemaakt van Muy Maaike, zet het dan even op Twitter of Instagram met een foto, zou ik erg leuk vinden! (@muymaaike)

Welke smaak chocolade kruidnoten is bij jou altijd het eerste op?


When it comes to chocolate,
resistance is futile – Regina Brett

5 thoughts on “Recept: Blondies met speculaascrumble

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge