Mijn favoriete studentenmaaltijden #1

studentenmaaltijden

In de paar maanden dat ik nu op kamers woon, heb ik een paar gerechten ontdekt die ik regelmatig maak als ik even geen zin heb om te koken. En dan bedoel ik geen pasta met kant-en-klare tomatensaus of – nog erger – magnetronmaaltijden, maar gewoon dingen die snel, simpel en betaalbaar, maar toch ook heel erg lekker zijn. Wat wil een student nog meer? Het leek me wel leuk om een paar van deze recepten voor studentenmaaltijden kort met jullie te delen, en omdat het er aardig wat zijn, heb ik een soort nieuwe ‘rubriek’ in het leven geroepen. Overigens óók heel geschikt voor als je niet op kamers woont, maar gewoon een avondje alleen bent of zo. Kijk je mee?

Pasta pesto (met aubergine)
pasta-pesto

Vroeger lustte ik geen pasta, maar inmiddels eet ik regelmatig pasta pesto. Ik geloof wel dat dat voornamelijk door de pesto komt, want nou ja, pesto is gewoon extreem lekker. In principe kun je er alles doorheen gooien (check bijvoorbeeld ook dit recept op 7Days), maar ik doe het vaak met aubergine. Ook lekker als je er zwarte olijf bij doet!

Nodig:
80 gram volkorenspaghetti
3 theelepels groene pesto
Halve aubergine
Half bakje cherrytomaatjes
50 gram mozzarella
1 teentje knoflook
Provençaalse kruiden

Tja, eigenlijk spreekt dit wel voor zich, hè? Kook de spaghetti volgens de verpakking en snijd ondertussen de aubergine en mozzarella in blokjes en de tomaatjes in helften. Verwarm een scheut olijfolie in een koekenpan en roerbak hierin de aubergine op hoog vuur met een uitgeperst teentje knoflook en lekker veel kruiden. Giet de spaghetti af en roer er pesto, aubergine, mozzarella en cherrytomaatjes doorheen. Easy as that!

Groene soepsoep

Een staafmixer is echt een must als je op kamers gaat! Echt, ik maak zo vaak soep. En verrassend genoeg wordt die soep ook 99% van alle keren groen, haha. Courgette, broccoli, spinazie, doperwtjes… Of alles gecombineerd. Want groen is leuk. Soep is wel iets meer voor de winter, maar er zijn ook genoeg zomerse soeprecepten. Eerlijk gezegd doe ik altijd gewoon in de soep wat ik in huis heb, en het gaat nooit mis. Dit is een voorbeeldje!

Nodig:
200 gram zoete aardappel (wordt ie lekker zoet van)
2 teentjes knoflook
1 courgette (waarom ook niet?)
1 groentebouillonblokje
1 eetlepel pesto
Garnering (feta, cashewnoten, amandelen etc.)

Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes. Snijd de courgette ook in blokjes. Verwarm wat olijfolie in een pan en bak de aardappel en courgette even aan met de uitgeperste teentjes knoflook. Schenk hier vervolgens 500 milliliter water bij en los het bouillonblokje erin op. Laat ongeveer 15 minuten koken en pureer dan alles met een staafmixer. Roer tot slot de pesto erdoorheen en garneer met wat je maar wil.

Gele rijst met heel veel groenten
gele-rijst-met-groenten
Hm. Ik merk een zekere standaard fotografiecompositie…

Er zitten mensen in mijn klas die elke dag rijst eten, maar zelf eet ik het nauwelijks. Maar áls ik rijst eet, dan wel gele rijst. Alleen al omdat dat zo’n leuk kleurtje geeft. Zeg nou zelf, dit bordje ziet er toch supervrolijk uit? Volgens mij is het trouwens wel een vrij grote portie, dus als je niet zoveel eet moet je misschien wat minder nemen.

Nodig:
75 gram gele rijst
150 gram diepvriessperziebonen
150 gram diepvriestuinerwten
2 tomaten
Half pakje gekruide tofublokjes
25 gram cashewnoten

Kook de rijst, sperziebonen en tuinerwten volgens de aanwijzingen op de verpakkingen. Even goed naar de tijden kijken, zodat je weet wanneer je wat in de pan moet doen. Rooster de cashewnoten ondertussen goudbruin in een grote koekenpan en snijd de tomaten in blokjes. Bak, als de cashewnoten klaar zijn, de tofublokjes in wat olijfolie; je kunt de tomaten eventueel ook nog kort meebakken. Voeg de tofublokjes en tomaat aan de rijst door, roer alles goed door elkaar en garneer met de cashewnoten. Een bord vol vrolijkheid!

Wat eet jij als je iets makkelijks wil maken?

One thought on “Mijn favoriete studentenmaaltijden #1

  1. Pasta carbonara is ook één van mijn favoriete low budget receptjes, en supersnel klaar! Pasta koken, spekjes bakken, een eitje roeren en alles samen in een pot mengen… done!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge