Bakken met bloggers #2: Chocoladekarameltaart met Audrey

Bakken met bloggers 2

Goed, de eerste ‘aflevering’ is al een hele tijd geleden, maar ik ben mijn ‘Bakken met bloggers’-serie nog niet vergeten hoor! Sterker nog, ik heb er nu een paar op voorraad, waarvan dit de eerste is. Ik haalde Audrey over om voor de camera te gaan staan; zonder haar is de serie immers niet compleet, want de helft van onze vriendschap draait om praten over eten en eten maken, haha. Als ik me niet vergis is dit de laatste niet vegan-taart die ik at, en Audrey vond dat die dan toch wel behoorlijk bijzonder moest zijn. We maakten chocoladetaart met een karamellaagje én karamelmerengues. Lekker dat ie was! Hier kun je de video bekijken, mét daaronder het recept. :)

Dus Audrey, superbedankt voor het meewerken! En sorry voor de karamelaanslag op je duim. Ik hoop dat het het waard was, haha.

Klik hier als je de video niet kunt zien

Recept voor een taart van 24cm doorsnede (ongeveer 10 stukken)
Dit heb je nodig
Voor de cake
175 g roomboter, op kamertemperatuur
175 g fijne kristalsuiker
175 g zelfrijzend bakmeel
3 eieren
1 tl bakpoeder
1 tl vanille-essence
2 el cacaopoeder
Snufje zout

Voor het karamellaagje
7 el fijne kristalsuiker
4 el water
Ongeveer 100 ml slagroom

Voor de merengues
3 eiwitten
175 g fijne kristalsuiker

3 el fijne kristalsuiker
2 el water
Ongeveer 50 ml slagroom

Zo maak je het
1. Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius en begin met het maken van de karamelmerengues. Splits hiervoor drie eieren en mix deze met de suiker stijf, tot er pieken ontstaan en je de schaal ondersteboven kunt houden zonder dat de massa eruit valt (wat ik heel fascinerend vond, zoals je in de video kunt zien…). Dat duurt ongeveer 5 minuten, als je op de hoogste stand mixt.
2. Maak hoopjes op een bakplaat met bakpapier. Het zijn er trouwens veel te veel – 2 eiwitten was ook goed geweest – maar ach, dan heb je nog wat extra.
3.. Doe de suiker met het water in een pannetje en zet het vuur middelhoog. Niet roeren! Wacht gewoon tot de karamel begint te verkleuren (en naar popcorn ruikt). Daarna moet je wel heel hard roeren, en blijf dat doen terwijl je de slagroom erbij giet. Laat op elke merengue een beetje karamelsaus druppelen en roer die er licht doorheen met een cocktailprikkertje.
4. Draai de oven naar ongeveer 130 graden en laat de merengues minstens 1 uur en 15 minuten ‘drogen’.

4. Als de merengues bijna klaar zijn, kun je de cake gaan maken. Mix eerst de boter met de suiker, tot de suiker helemaal is opgenomen. Mix dan de rest van de ingrediënten erdoorheen.
5. Vet een bakvorm van ongeveer 24 cm in met wat boter en giet het cakebeslag hierin. Zet de oven op 175 graden Celsius en bak de cake ongeveer 45 minuten. Controleer of hij gaar is door er een satéprikker (als die er droog uit komt, is het goed – anders moet ie nog een beetje langer).

7. Maak het karamellaagje op dezelfde manier als de karamelsaus voor de merengues. Giet deze voorzichtig (!) over de cake heen, smeer eventueel een beetje uit met een lepel.
8. Plak wat merengues in een cirkel aan de buitenkant. Dan ben je klaar!

Chocoladekarameltaart

Liefs1

7 thoughts on “Bakken met bloggers #2: Chocoladekarameltaart met Audrey

  1. Chocolade carameltaart, wat een droomgerecht. Ik wou dat ze het zonder calorieen konden maken en dat het dan toch nog hetzelfde zou smaken, dan zou ik het echt de hele dag door eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge