Column: Voor tradities ben je nooit te oud

traditie-paaseieren-dieren

Allereerst nog een vrolijk Pasen! :) Ik ben gek op de feestdagen. Of het nu Pasen is, of Sinterklaas, Oud & Nieuw… ik hou er echt van. Familie, gezelligheid en lekker eten is immers de ideale combinatie. Daarnaast brengen feestdagen een heleboel tradities met zich mee, van eieren schilderen tot pompoenen uithollen. Eigenlijk bedoeld voor 8-jarigen, maar 10 jaar later zijn ze stiekem zelfs nog leuker. Dus waarom zou je er dan mee stoppen?

Eieren schilderen en Jip-en-Janneke-champagne
De dag vóór Pasen gaan we eieren schilderen. Traditiegetrouw toveren we ze om in paashazen, kuikentjes, kikkers en olifanten. (Oké oké, die olifant is geen traditie, dat was mijn inbreng dit jaar. Eieren schilderen is namelijk ook heel leuk als Studie Ontwijkend Gedrag.) Als we de volgende dag opstaan gaan we eerst eieren zoeken; je zou denken dat er weinig originele verstopplekken over zijn na 17 jaar, maar met alle rommel die er jaarlijks bijkomt blijkt dat altijd nog heel erg mee te vallen (er blijft er zelfs altijd één ongevonden). Met het Paasontbijt eten we broodjes in de vorm van haasjes. (Er is geen jaar waarin die niet misvormd zijn en stiekem vind ik ze ook niet eens heel erg lekker, maar ja, je moet wat over hebben voor tradities.)
Met Oud en Nieuw drink ik Jip-en-Janneke-champagne (de appelversie, aardbei is veel te zoet) en steek ik sterretjes af omdat ik niet van vuurwerk houd. Op 5 december staat er nog steeds een zak van Sinterklaas voor de deur en we spelen sinterklaasliedjes op de piano als we onze schoen zetten. En elk jaar rond Kerst kijken we een videoband (!) met Disneyfilmpjes.
Je ziet: mijn feestdagen zijn weinig veranderd ten opzichte van 10 jaar geleden.

Volgend jaar
Zo, nu we die biechtronde achter de rug hebben, kunnen we over naar de orde van de dag. Als je dat zo leest, zou je kunnen denken dat ik een jonger broertje of zusje heb. Dat is dus niet zo – althans, ik heb wel een jonger zusje, maar niet één die nog in de Paashaas en in Sinterklaas gelooft. (Is er trouwens überhaupt iemand die ooit in de Paashaas heeft geloofd?) Maar als je na je 10e doorgaat met zulke tradities, kom je er ook nooit meer vanaf. Elk jaar denk je: ‘volgend jaar zullen we het maar eens anders doen’. En het volgende jaar zeg je… juist, precies hetzelfde. Ik moet maar vroeg aan kinderen beginnen; dan heb ik tenminste een excuus.

Geen houdbaarheidsdatum
Of nou ja, eigenlijk heb je helemaal geen excuus nodig. Want kun je wel te oud zijn voor zulke dingen? Ik bedoel, bepaalde dingen mogen dan wel bedoeld zijn voor kleine kinderen, maar niemand heeft aangegeven dat je ze na een bepaalde leeftijd niet meer mag doen. En geen houdbaarheidsdatum betekent onbeperkt gebruik. Wie zegt dat ik op mijn 76e geen Jip-en-Janneke-champagne meer mag drinken?
Sommige mensen mogen dan zeggen dat ze het allemaal maar kinderachtig vinden, die tradities, maar ik ben er eigenlijk best trots op dat ik plezier heb in eieren schilderen en pompoenen uithollen en dat ik dat gewoon lekker in het openbaar doe. Dat kleine kind zit in iedereen, maar het is aan jou of je het laat zien of niet. Ik bedoel…  Iedereen weet dat ook die zogenaamde ‘volwassenen’ stiekem gewoon nog Disneyfilmpjes willen kijken met Kerst. Want voor tradities ben je nooit te oud.

Hoe vier jij de feestdagen?

4 thoughts on “Column: Voor tradities ben je nooit te oud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge