2-in-1-recensie: Wacht op mij & Ga voor mij – J. Lynn

recensie-wacht-op-mij-ga-voor-mij-j-lynn

Mocht je je afvragen wat dat kriebeltje op die boekenlegger is: dat is de handtekening van J. Lynn. Yay!

Een paar maanden geleden las ik IJskoud van Jennifer Lynn, een boek uit het vrij nieuwe genre New Adult. Jullie konden allemaal lezen dat dat niet zo’n succes was: de diepgang was heel ver te zoeken. Om eerlijk te zijn zat ik dan ook niet zo te springen om een ander boek van dezelfde schrijfster te lezen, maar op aanraden besloot ik toch maar een gokje te wagen en ook in Wacht op mij en Ga voor mij te duiken. En hoewel je ze heel goed apart kunt lezen, horen die toch een beetje bij elkaar, dus ik zet ze gezellig samen in één recensie. Benieuwd of deze boeken mij wél hebben kunnen overtuigen?

Wacht op mij
Avery wil maar één ding, en dat is weg van de plek waar ze is opgegroeid. Weg van alle pesters, van haar ouders die haar negeren, van alles. Gewoon opnieuw starten. Ze gaat dan ook niet voor niets naar een universiteit een paar staten verderop. Daar gaat het gelukkig een stuk beter: ze ontmoet Jacob en Brittany, haar nieuwe vrienden, en op de eerste schooldag botst ze toevallig tegen een wel heel knappe jongen op. En die blijkt ook nog eens tegenover haar te wonen. En ze zijn maatjes bij Sterrenkunde. Wanneer Cam (zo heet die jongen dus) ook nog eens veel aandacht aan haar besteedt, begrijp je: ze kan niet om hem heen. Maar voor Avery is het allemaal nieuw, en dat haar verleden nog steeds opspeelt, helpt ook niet echt. Of ze alles écht achter zich kan laten is nog maar de vraag…

Dit boek is een soort vreemde mengeling van alle New Adult-boeken die ik ervóór las. De verkrachting uit Makkelijk (volgens mij probeert de schrijfster nog een beetje om die verkrachting mysterieus te maken, maar iedereen weet het op de eerste paar bladzijden al, dus ik kan het net zo goed ook hier zeggen), de jongensuitsluitende eigenschap van het hoofdpersonage uit Sterrenhemel en tja, het heeft toch ook wel iets weg van IJskoud. Echt vernieuwd is het dus niet, maar toch is het weer net ietsje anders.
Goed, de diepgang is nog steeds niet echt aanwezig, maar dit is inderdaad een stuk beter boek dan IJskoud. Nu is daar ook niet zoveel voor nodig, dus ik zal het ook even anders formuleren: dit is eigenlijk een heel leuk boek! New Adult-boeken hebben namelijk de macht om mij volledig in hun greep te nemen. Ze lezen zo ontzettend lekker weg! Echt, voor je het weet ben je een paar uur verder en is het boek uit. Oh, en de mannelijke hoofdpersonages zijn ook niet verkeerd. De cover belooft: “Ieder meisje dat dit boek leest, wordt halsoverkop verliefd op Cam!” En dat klopt helemaal. Dat het een beetje (heel erg) voorspelbaar zijn moet je dan maar op de koop toe nemen. Aanrader dus! Voor als je een tentamenweek probeert te ontkennen bijvoorbeeld.

Ga voor mij
Waar we in Wacht op mij over het leven van Avery en Cam lazen, gaat Ga voor mij over Teresa, Cams zusje. Haar leven bestond altijd alleen maar uit dansen, maar nu ze geblesseerd is aan haar knie, is ze als plan B maar begonnen aan een opleiding tot lerares aan dezelfde universiteit als Cam. Desondanks hoopt ze nog dat ze binnenkort weer gewoon terug kan naar haar ouders om verder te dansen, al helemaal omdat ze op de universiteit steeds Jase tegen het lijf loopt. Jase is een vriend van haar broer en is, zeg maar, best wel knap. Hij lijkt alleen iets te verbergen, en hij is niet de enige: ook met huisgenootje Debbie lijkt het niet zo goed te gaan. Hoe langer Teresa op de universiteit is, hoe meer de problemen van haarzelf én iedereen in haar omgeving zich lijken te verergeren…

Ik vind het lastig om een recensie te schrijven van dit boek. Ik twijfel een beetje, denk ik. De eerste helft vond ik, zoals ik inmiddels wel zo’n beetje gewend ben van New Adult, véél te oppervlakkig. Teresa had namelijk helaas niet de eigenschap dat ze jongens op een afstandje hield. Integendeel. Zorgt voor wat scènes die mij net iets te expliciet zijn. (Net zo expliciet als de covers, die dan ook niet echt mijn ding zijn.)
Maar het werd wel beter: op een gegeven moment gebeuren er dingen die er toch voor zorgen dat je verder wil lezen. (Zien jullie ook een New Adult-formule?) Teresa krijgt een hoop heftige dingen voor haar kiezen, en het is eigenlijk wel mooi om te lezen hoe ze dat opneemt en hoe ze zich ontwikkelt. En het is natuurlijk weer heel lekker vlot geschreven! Dat vind ik wel echt een heel groot pluspunt, alles is gewoon goed beschreven en het is bovendien superleuk dat je ook nog een kijkje krijgt in het leven van Cam en Avery nu.
Toch vond ik het boek niet zo goed als Wacht op mij. (Wel beter dan IJskoud, maar daar is dan ook weinig voor nodig.) Het is op zich best een leuk luchtig boek voor tussendoor – mits je ervoor in de stemming bent, anders zit je de hele tijd met opgetrokken wenkbrauwen te lezen – maar het is geen boek dat eeuwen door je hoofd blijft spoken en dat je enorm zult missen als je het niet leest. En toch ben ik benieuwd naar deel 3!

Geef jij schrijvers weleens een tweede kans?

4 thoughts on “2-in-1-recensie: Wacht op mij & Ga voor mij – J. Lynn

  1. Na aanleiding van je recensie moet ik toch eerlijk bekennen dat deze boeken me niet zo aanspreken. Wellicht dat ze toch veel diepgang missen? Geef mij literaire thrillers maar! :)

  2. ik heb wacht op mij al gelezen, maar ga voor mij nog niet. Je hebt me heel nieuwschierig gemaakt. Komt er nog een deel 3? (vervolg van wacht op mij en ga voor mij) zo ja, hoe heet het vervolg dan kan ik in de gaten houden wanneer die uitkomt zodat ik die ook kan lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge