Recensie: Vegatopia – Het kookboek

vegatopia-het-kookboek

Stel nou hè, dat je mijn blog al heel lang volgt én een heel goed geheugen hebt (lees: een soort stalker bent). Weet je dan nog wat ik op 16 juli 2014 deed? Nah, vast niet, ik zal het het maar gewoon vertellen. Ik maakte een hele wereldreis naar het met de trein superonbereikbare Leiden, om te helpen met het kookboek van Vegatopia. Ik kookte drie van de recepten die erin zouden komen, zodat die op de foto konden worden gezet voor in het boek. Oké, het is wel echt de minst belangrijke rol ooit, haha, maar hé, het idee is leuk en het was gezellig. Afijn, na maanden wachten ligt dat kookboek nu eindelijk in de winkels en ik recenseer het vandaag. Want vegetarische kookboeken, daar houd ik van!

Vegatopia bestaat inmiddels alweer 20 jaar (!), dus het was ook wel tijd dat er een kookboek zou komen! Het komt overigens ook echt op precies het goede moment uit. Want kijk eens hoe kleurrijk! Dat past toch perfect bij de zomer? Ik werd meteen helemaal vrolijk toen ik het voor het eerst doorbladerde. Niet alleen van alle kleuren en de mooie foto’s trouwens (applausje voor Annemieke!), maar ook van de recepten, want alles ziet er heerlijk uit.

Vegatopia-het-kookboek

Vegatopia-het-kookboek

Het kookboek is opgedeeld in de hoofdstukken ‘Makkelijke maandag’, ‘Dinsdag currydag’ (met gewoon allemaal buitenlandse recepten), ‘Woensdag gehaktdag’ (uiteraard zonder gehakt), ‘Hollandse donderdag’ (Hollandse gerechten met een twist), ‘Vrijdag snackdag’, ‘Feestelijke zaterdag’ en ‘Zoete zondag’ (want geen kookboek zonder toetjes). Bovendien staan er tussen de hoofdstukken door nog bladzijden met bijvoorbeeld tips voor de barbecue, voor de lunch en voor eten met kinderen. Ik vind de meeste ‘feestelijke’ gerechten niet zo heel veel feestelijker dan de rest, maar verder is het een fijne indeling!

Ik heb weleens ergens gelezen dat je gemiddeld maar iets van twee of drie recepten uit een kookboek maakt, en dat kan ik me wel voorstellen. Dat aantal zijn we bij dit kookboek echter al ruim voorbij. We begonnen met de couscous met in sinaasappelsap gestoofde wortel, toen moest de frambozentaart met lemon curd eraan geloven en inmiddels zijn ook de zoete-aardappel-pompoen-stamppot en de tarte tatin met pastinaak goedgekeurd. Of nou ja, de pastinaaktaart viel een beetje uit elkaar, maar lekker was ie wel. Net als de gerechten die ik afgelopen zomer én op de boekpresentatie al proefde trouwens! De recepten zijn gewoon duidelijk stapsgewijs beschreven. Een pluspunt is ook dat heel veel dingen veganistisch zijn, of anders gemakkelijk veganistisch te maken. Maar het allerleukste vind ik dat de recepten zo origineel zijn; ooit bedacht op soepballetjes te gaan maken van aardappel en havermout? Dat dacht ik al.

vegatopia-het-kookboek

vegatopia-het-kookboek

vegatopia-het-kookboek

vegatopia-het-kookboek

Ik heb het kookboek wel bij mijn ouders liggen, want de toch wel vele kruiden die je vaak terugziet in vegetarische gerechten heb ik lang niet allemaal in mijn keukenkastje in Amsterdam staan. Bovendien maak ik mijn moeder er ook blij mee als ik ‘m thuis laat, want die vindt het kookboek zo leuk dat ze er ook gewoon uit kookt als ik niet thuis ben. Vegatopia heeft er een fan bij! En verdiend ook, want ze zijn er inderdaad in geslaagd om met Vegatopia – Het kookboek te geven wat ze beloven: no-nonsense vega-inspiratie voor elke dag. Dus ik kan eigenlijk maar één ding zeggen: kopen dat boek! Ja, óók als je gewoon vlees eet. Want dat mis je gegarandeerd niet!

Hoe vaak kook jij gemiddeld uit kookboeken?

5 thoughts on “Recensie: Vegatopia – Het kookboek

  1. Oh, wat ziet ‘ie er goed uit! Tof dat het boek alleen vegetarische recepten bevat, daar houd ik wel van, niet verkeerd :) Gaaf trouwens ook dat jij hier een beetje aan meegewerkt hebt, is toch een leuk idee! Enne, hoe vaak ik uit kookboeken kook? Ook niet zo heel vaak, ik zou ze er wel wat vaker bij mogen pakken :)
    Anniek onlangs geplaatst…Ik moet een beetje bewuster levenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge