(Over)leven als De 100 – 12 days of Blossom Books Christmas dag 4 (+ winactie!)

Stel, je bent een van de 100. De 100 uit het boek van Kass Morgan, welteverstaan, die als eersten na 300 jaar weer terugkeren op een uitgestorven aarde. Hoe zou je overleven? Zo luidt mijn opdracht. Nu hoor ik je denken: opdracht? Ja! Ik doe namelijk mee aan de Twelve Days of Blossom Books Christmas: een 12 dagen lange blogestafette meets booktag, met elke dag een blogger die een artikel wijdt aan een Blossom Books-boek. Zo wordt aftellen naar Kerst een stuk leuker! (Zeker omdat ik geen adventskalender heb dit jaar.) Hoe dan ook, in dit blogje stel ik mijn eigen overlevingsplan op, inclusief recepten uiteraard (hoe kan het ook anders?). En het allerleukste: ik mag ook een exemplaar van De 100 weggeven!

Mocht je nou denken: ‘Huh, waar hééft ze het over?’ Kan ik me heel goed voorstellen! Dit is de synopsis van De 100:

Door een nucleaire kernramp is de aarde onleefbaar geworden. De mensheid heeft zichzelf weten te redden en leeft nu in een ruimteschip dat rond de aarde zweeft. Niemand weet wanneer (of zelfs maar óf) de aarde weer leefbaar zal worden. Maar door de groeiende populatie en het opraken van de voorraden, moet er een beslissing genomen worden voordat het te laat is…

De oplossing lijkt onmenselijk: 100 jeugdgevangenen worden naar de aarde gestuurd om deze te verkennen. Na een angstaanjagende crash zetten de jongeren na honderden jaren de eerste stappen op de planeet die ze alleen vanuit de ruimte hebben gezien en kennen van oude verhalen. Samen moeten ze proberen te overleven, maar wie kan je vertrouwen als je weet dat al je lotgenoten hier zitten omdat ze een crimineel verleden hebben?

En dan is het nu tijd voorrrr… Maaikes Grote 5-stappen-Overlevingsplan:
Stap 1: Zorg dat je de landing van het transportschip overleeft
Laten we ervan uitgaan dat me dat gewoon lukt. Ik bedoel, anders zou het wel héél triest zijn.

Stap 2: Zorg dat je beschikking hebt over alle eerste levensbehoeften, te weten:
Zuurstof
Check! Dat is makkelijk.

Water
Dat is er ook wel, toch? Om eerlijk te zijn, voelt het als een eeuwigheid geleden dat ik De 100 las. Maar er is vast wel water. Laat ik me daar even geen zorgen over maken.

Onderdak
Note to self: Quechua-tentjes meenemen. Dan hoef je niet zo extreem moeilijk te doen met allerlei tentstokken, en al helemaal niet met houten hutjes en zo. Maar goed, houten hutjes zijn natuurlijk ook wel schattig. En beter dan buiten slapen. In dat geval: me bezighouden met het inrichten van de hutjes. Vloerkleedjes van mos en zo. Ieder zo z’n specialiteit, toch?

Wi-Fi
Wordt ‘m niet. Dikke pech. Dan maar extra aandacht besteden aan de laatste primaire levensbehoefte – en ook meteen de belangrijkste:

ETEN
Wáárom besteden ze daar niet meer aandacht aan? Zoals ik al zei, weet ik niet meer alles van het boek, maar ik kan me nog wel herinneren dat het me opviel dat er bijzonder weinig over eten werd gesproken. Terwijl eten met 100% zekerheid overlevingsprincipe nummer één is. Ik bedoel, ik snap dat ze geen brownies en zo kunnen maken (ik heb medelijden), maar met dingen uit de natuur kun je ook vet lekkere dingen maken. Als tip voor de 100 heb ik daarom hieronder 2 van mijn favoriete gooi-alles-bij-elkaar-en-dan-heb-je-een-salade-salades gezet. Zonder vuur te maken, en in 15 minuten klaar! En dan dus niet Jamie’s 15 minuten, maar écht 15 minuten, misschien zelfs nog minder. Houd je genoeg tijd over om hutten te bouwen, het kamp te verdedigen of je bezig te houden met liefdeszaken. Lijkt me een goed idee, toch? En nee, technisch gezien hadden ze waarschijnlijk ook geen mozzarella, mosterd en sperziebonen uit blik, maar dat is slechts een detail.

Een-soort-van-waldorfsalade, maar dan lekkerder (want bleekselderij is vies)IMG_0438

Nodig: beetje sla, 1 wortel, halve appel, 15 gram rozijnen, 15 gram walnoten, halve eetlepel mosterd, halve eetlepel honing, halve eetlepel olijfolie, halve eetlepel citroensap

Zo flans je het in elkaar bereid je het: Was de sla en en de appel en snijd beide dingen in stukjes. Rasp de wortel grof en doe die drie dingen in een schaal. Meng alle ingrediënten voor de dressing in een schaaltje en schep die erdoorheen. Bestrooi met de rozijnen en walnoten. Eline herinnerde me eraan dat er appelboomgaarden op aarde zijn, dus deze salade is echt perféct voor de 100!

Het is groen en een beetje rood-wit-zwartIMG_0453

Nodig: beetje ijsbergsla, stukje komkommer, kleine avocado, paar sperziebonen, 10 cherrytomaatjes, halve bol mozzarella, zwarte olijven, 1 eetlepel pesto, 1 eetlepel citroensap.

Zo flans je het in elkaar bereid je het: Was de sla, komkommer en tomaatjes en schil de avocado. Snijd alles in stukjes. Doe de sla, komkommer, avocado, sperziebonen en tomaatjes in een bak en schep er citroensap en pesto doorheen.  Leg bovenop mozzarella en zwarte olijven.

Stap 3: Maak vrede met alles en iedereen op aarde
Met de rest van de 100, met dieren en misschien met nog wel meer. Dan voorkom je zóveel problemen. (Is dit een spoiler? SORRY dan.)

Stap 4: Zoek iemand om mee op te trekken zodat je je niet gaat vervelen – en om het eten mee op te eten
Luke, uiteraard. Oh wacht, die ging niet mee. Hm. Wells? Ik weet het niet. Ik denk dat ik gewoon een personage uit een ander Blossom Books-boek meesleur. Warner, bijvoorbeeld. Die past eigenlijk ook wel thuis tussen jeugdgevangenen…

Stap 5: Zorg dat je genoeg boeken bij je hebt om te lezen
Want zonder boeken overleef je nu eenmaal niet. (Neem dat maar mee als wijsheid van vandaag. En van de rest van je leven.) En daar kan ik jullie bij helpen! Ik mag namelijk het boek De 100 weggeven. Kans maken? Dan hoef je alleen maar dezelfde opdracht als ik te vervullen, oftewel: hoe zou jouw overlevingsplan eruit zien? Hoeft niet zo uitgebreid, natuurlijk. Mag wel. ;) Oh, en bonuspunten als je ook je favoriete recept noemt dat bestaat uit natuurlijke producten! (En volgen op Bloglovin’ of Facebook is natuurlijk ook altijd leuk, maar zeker niet verplicht.) Meedoen kan t/m 22 december.

Dan rest mij alleen nog de volgende blogger te taggen: Lieke! Zij mag morgen de volgende opdracht vervullen: Maak een zo origineel mogelijke kerstfoto/-kaart met je favoriete Blossom Books-boek. Ik ben héél benieuwd!

Dus: hoe zou jouw overlevingsplan eruit zien?

 

25 thoughts on “(Over)leven als De 100 – 12 days of Blossom Books Christmas dag 4 (+ winactie!)

 1. Oeeh, I like it! Wi-Fi is natuurlijk pittig essentieel. En inderdaad, ze hebben het erover dat er een tweekoppig hert is, maar dan eten ze het en is er niks aan de hand. Of zo. Het was zo vreemd.

 2. Dingen die op mijn overlevingslijstje staan:
  – Zuurstof
  – Water
  – Voedsel (ik zal me moeten aanpassen want ik ben nogal kieskeuring, maar dan leer ik tenminste iets nieuws eten, haha)
  – Mijn Ipod en oortjes (ik kan nergens heen zonder muziek, dat overleef ik gewoon niet)
  – Een oplader (want je weet maar nooit wat je allemaal tegen komt, dus wie weet een verloren stopcontact in een boom of zo)
  – Een bondgenoot (want ondanks dat ik graag alleen ben, zou ik niet alleen over een onbekende wereld willen struinen)
  – Een wapen (iets kleins dat ik stiekem bij me heb gewoon om een veiliger gevoel te hebben)
  – Een aantal favoriete boeken (die ik zovaak kan lezen als ik wil zonder er genoeg van te krijgen)

  Dat was het denk ik wel zo een beetje ;)

  1. Haha, ja, dan kan ik me voorstellen dat het er minder lekker uit ziet. Overigens kun je die ook gewoon weglaten hoor! Ik vergeet ze ook weleens, helemaal niet erg. :)

 3. Wat een goed plan! Ik zou ook de eerste levensbehoeften bij elkaar zoeken (zuurstof, water, voedsel en onderdak -> een mooie boomhut?) En ik zou niet zonder partner in crime kunnen, zo saai in je eentje. En boeken! Veel boeken! En als die er niet zijn laat ik mijn compagnon verhalen vertellen tot in den treuren! En verder zou ik proberen soep te maken van wat de natuur te bieden heeft. Misschien brandnetelsoep zoals otje en toss…

 4. Ehh, zoals je zei, zijn vooral zuurstof, water en eten belangrijk… :)
  Maar wat ik zelf ook best belangrijk vindt, zijn lucifers of een aanstekertje ofzo.
  Daar kan je al best veel mee doen, vuur heeft meerdere positieve eigenschappen: eten koken, warm houden, dieren wegjagen, etc.
  Bijlen, messen of andere scherpe dingen zijn misschien ook noodzakelijk. Hoewel ze best gevaarlijk kunnen zijn in de buurt van jeugdcriminelen, kun je best wel wat doen met een mes of een bijl. Bijvoorbeeld om hout te hakken voor het vuur, als verdediging en tja, ook om dieren mee te vangen…
  Andere dingen die nog van pas zouden kunnen komen zijn touw, kommen, potten (om eten en water in te steken), dekens and last but not least, zeep. Laten we eerlijk zijn, je zit dan misschien in de wildernis maar zeep is echt wel noodzakelijk. En nu we toch bezig zijn zou een tandenborstel en wat tandpasta ook van pas komen ;) .

  Als receptje zou ik eigenlijk voor havermoutpap gaan, het is super gemakkelijk te maken en het vult goed!
  Het enige wat je nodig hebt is havermout en melk. Ik weet niet zeker of er daar koeien zijn tho… Nouja, hopelijk.

 5. Goed plan! Zelf zou ik ook als eerste zorgen voor de eerste levensbehoeften. Dus zorgen dat ik in ieder geval voedsel en water heb om vervolgens onderdak te zoeken / bouwen. Daarna zou ik voor veiligheid gaan, dus dat sluiten van vrede met iedereen is zo gek nog niet. En daarna? Een nieuw leven opbouwen met de rest van de 100. En wat nieuwe plaatsen ontdekken. Want ik blijf toch een traveller ;)

 6. Eerst zou ik denken: wow, heb ík een nucleaire kernramp overleefd? Dus eerst even een momentje verwondering voor ik ga denken aan mijn overlevingsplan. Daarna ga ik natuurlijk op zoek naar andere overlevenden, maar hé, gelukkig zijn er 100, dus dat moet lukken! Ik zou dan sowieso een soort bondgenoot zoeken. Of het liefst op zoek gaan naar mijn zussen, die horen wel in mijn overlevingspakket hoor. Samen zou ik kijken waar we ooit heen moeten. Op zoek naar een leuk bamboe-hutje om te maken misschien, als er nog ergens bamboe is, anders dan moet die mee. En dan heb ik uit mijn overlevingspakket genoeg tape meegenomen om een heel huis van te maken! Tape is magisch, daar kan je echt alles mee vastmaken. Samen zou ik met wie dan ook nog mijn partner in crime blijkt te zijn zorgen voor genoeg water en drinkwater zuiveren en dan op zoek gaan naar de meest eetbare plantjes! En op zoek naar (niet giftige paddenstoelen) want oh, mijn zus overleeft het niet zonder haar champignonsoep, maken we daar meteen een recept van! Verder zouden we dan op zoek gaan naar andere mensen en hun overlevingstactieken – ik denk dat ik maar op zoek naar jou moet, want jij hebt natuurlijk al de salade klaarstaan! – en praten over boeken en series, omdat die er niet zijn, dus dan vertel je elkaar maar verhalen zodat ook de fantasie kan overleven =)

 7. Ik heb het boek niet gelezen, maar vind de serie super! Zelf zou ik eerst checken of ik lichamelijk nog helemaal was voor de crash en daarna op zoek naar de rest van de 100. Iedereen helpen als er wat gaande is en de groep bij elkaar proberen te houden. Daarna natuurlijk eten en water zoeken. Een ander deel van de 100 kan dan zorgen voor een slaapplaats.
  Een gooi alles bij elkaar salade is een goede optie ja! Wat ijsbergsla, tomaten, geitenkaas, komkommer zou het voor mij al doen!

 8. Ik zou het “zo overleef je een zombie apocalypse” boek meenemen waarin staat hoe je werkelijk al-les overleeft, van een letterlijke zombie invasie tot een verstopt doucheputje. Staat ook vast wel in hoe je een kernramp overleeft!
  Het boek bestaat echt trouwens, laatst nog in de winkel gezien, maar de precieze naam ben ik helaas vergeten…

 9. oke dus, ik zou
  -voedsel
  -een paar boeken om te lezen
  -een notitieboekje met een potlood en een pen (Dan kan dat gebruiken als een soort dagboekje)
  -Het liefst ook zoveel mogelijk schone/waterdichte kleren
  -een survival gids zodat ik tenminste een beetje kan overleven
  -oh en ik zou echt graag een bondgenoot willen!
  – en een aansteker

 10. Wow! Ik moest echt even mijn aandacht erbij houden wou ik dit verhaal snappen haha. Ik houd enorm van lezen maar maak er zo weinig tijd voor, ik ga over een tijdje eens bij de bibliotheek kijken naar dit boek, of zou hij er niet zijn? Ik volgde je al op Bloglovin en ik heb nu ook je Facebook pagina geliked, ik probeer het gewoon haha. Mijn overlevingsplan zou zijn uhm… Tja sowieso vrienden maken, voortplanten (hahah), bevoorraden, kennis opdoen van anderen en mezelf altijd veilig stellen met behulp van eten haha. Het is wel een diepe vraag, het zou zo bizar zijn ofzo…
  Romy onlangs geplaatst…DIY Christmas candy garland!My Profile

 11. Op mijn overlevingslijst staat:
  -Zuurstof natuurlijk anders kan al nirt verder.
  -Water en eten maar het eerst water want dat heb je meer nodig.
  -Onderdak, ik denk dat ik heel erg bang zou zijn als ik buiten op de grond moet slapen.
  -Een wapen ter bescherming
  -Vriendschap het is goed om andere om je heen te hebben die je mag en die elkaar helpen

  – Als recept zou ik iets doen als een soep maken dan weet je ook zeker dathet water wat veiliger is. Je hebt vast wel iets van brandnetels in de buurt staan.

 12. Nodig:
  Boeken
  Eten (zoek vooral veel cacoa dan kin je chocola maken en overleef ke sowieso!!)
  een person die valt uit te staan en die niet al te gevaarlijk is. ( Een booklover ofzo..)
  Echt zo leuk om na die twaalf dagen alle blogs nog een keer te lezen!
  Ze zijn echt geweldig!!!

 13. 1. Tuurlijk die landing/crash overleven, en zorgen dat zoveel anderen het overleven! (anders ben ik zo alleen )
  2. Andere overlevenden vinden, zoals ik al zei ben ik niet zo graag alleen, zodat ik niet gek word. Maar eigenlijk is dit niet zo handig want dan moet ik mijn eten delen! Dat betekent voor mij minder eten! Maar anders ben ik zo alleen… Ik ben er nog niet over eens of dit punt nou meetelt of niet. Next!
  3. Naar levensbehoeften (?) zoeken. Als je dat zo zegt… Als eerste naar eten en water. Want dat is toch het belangrijkste? Dan naar onderdak, want ik ga echt niet in de buitenlucht slapen met al die insecten en dieren die aan me kunnen knagen. NO WAY! En misschien dan naar wifi, maar ik denk niet dat het er is., maar je kan altijd proberen Natuurlijk ook nog naar boeken, zonder ga ik niet overleven!! En ik reken boek zeker tot een levensbehoefte!
  4. Zorg dat je onderdak veilig is, Verplaatst het anders. Maar dit is cruciaal!! Je wilt niet in je slaap aangevallen worden door iets. Misschien zou ik een hek bouwen of vallen zetten, als ik wist hoe dat moest. Anders vraag ik het een knappe gast wel die ook bij mij is. (En anders moet er nog ergens een stap tussen: Zoek een knappe gast die veel dingen kan.) ;)
  5. Maak vrede en leef lang en gelukkig met jouw knappe gast!

 14. Mijn overlevingsplan:

  Oké, water, zuurstof en eten zijn heel essentieel. Die zijn opzich niet zo moeilijk te vinden (als het goed is). Water in de grond. Je kan blaadjes en bessen eten (wel eerst de bessen op je huis testen) en je kan zelfs gras eten. Zuurstof is er sowieso wel, maar wat ik heel belangrijk vind zijn wapens. Zonder messen, zwaarden en pistolen overleef je het niet. Je mag het wel zo fijn hebben in je kamp, maar als je in gevaar bent heb je niets aan water en eten. Ook vind ik het belangrijk om het warm te hebben. Dekens en warme kleren zijn heel belangrijk. En als aller laatste moet je nooit alleen zijn. Als je met z’n tweeën of meer bent, kan er altijd iemand de wacht houden.

  Kort samengevat:
  -eten
  -drinken
  -zuurstof
  -warmte
  -wapens
  -een groep

 15. Als ik ergens gestrand zou zijn zou het eerste wat je nodig hebt water zijn (je kunt geen dag zonder water), dus opzoek naar een bron/rivier of een andere manier om aan drinkbaar water te komen. Dan onderdak en voedsel. En opzoek naar mensen om je heen, als je alleen bent en anders zorgen dat de groep goed functioneert en dat je op elkaar kunt vertrouwen. Wapens voor jagen en mocht het nodig zijn zelfverdediging.
  Wat ik een heerlijke salade vind is;
  1 stronk witlof (voor een persoon, voor meerdere hoeveelheden na eigen inzicht aanpassen)
  kerrie
  bosuitjes
  kaas (bv. jong belegen)
  yoghurt
  macaroni (voor als je er een maaltijd salade van wilt maken, bv. 60 gram)
  voor niet-vegetariërs spekreepjes
  Alles lekker door elkaar gooien en op smaak brengen met zout en peper.
  Variatie tip, i.p.v. macaroni er gebakken aardappelen bij serveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge