Een paar van mijn favoriete Young Adult-boeken

Young-Adult

Niet alle boeken van deze stapel staan in mijn favorietenlijstje, maar ik vond het wel een leuk fotostapeltje. Dus ja. Ze zijn wel ook allemaal leuk trouwens.

Gisteren is Literatour begonnen: de boekenweek voor jongeren. De hele week zijn er activiteiten, en ik moet er natuurlijk ook wel een béétje aandacht aan besteden. Ik heb al eens eerder verteld dat ik in perioden heel veel boeken in hetzelfde genre lees, en deze eerste 3 maanden van 2015 is dat dus YA. Het is vrij extreem: ik heb nu 15 boeken gelezen, waarvan 11 YA. Het leek me dus wel leuk om een paar van mijn favoriete Young Adult-boeken van de afgelopen tijd op een rijtje te zetten. (Ik heb een jaar geleden vast ook heel veel geweldige boeken gelezen die absoluut in dit rijtje horen, maar dan wordt het lijstje te lang. Vandaar ook het ‘een paar van’ in de titel.) Dus als je iets wil lezen deze week, kan ik deze boeken zeker aanraden!

Silber. Het eerste boek der dromenSilber 1 & 2 – Kerstin Gier (dit is echt volledig in willekeurige volgorde trouwens)
Sinds Liv Silber met haar moeder en zusje naar Londen is verhuisd, droomt ze nogal vreemd. Lange gangen met versierde deuren, in raadsels sprekende standbeelden, de nanny die haar achtervolgt met een bijl… Liv droomt zelfs over een kerkhof, waar ze midden in de nacht vier jongens allerlei mysterieuze rituelen ziet uitvoeren. Nog vreemder wordt het als de jongens echt blijken te bestaan. En het allervreemdst is misschien wel dat ze dingen over Liv weten die alleen in haar dromen voorkomen. En dat is nog maar het begin…

Ik las Het eerste boek der dromen al een paar maanden geleden, en inmiddels heb ik ook het vervolg gelezen. Ik vind Silber zo leuk! Het is een soort fantasy, maar dan wel als onderdeel van de realistische wereld. Oh, en het is gewoon superleuk geschreven. De meeste mensen vinden de Edelstenentrilogie van Kerstin Gier leuker, maar ik denk dat ik toch de voorkeur geef aan Silber.

Fangirl – Rainbow Rowell
Een Simon Snow-fan zijn voor Cath net zo veel betekent als kunnen ademen voor de rest van de mensheid. Als Cath niet over Simon Snow leest, in boeken waarin hij de hoofdpersoon is of op forums, dan schrijft ze fanfictie of verkleedt ze zich als een van de personages uit de films.Tot nu toe was haar tweelingzus Wren net zo gek op Simon Snow, maar nu ze gaan studeren is het fangirlen er voor Wren wel een beetje af. Cath zal nu dus alleen door haar veelal fictieve leven moeten gaan. Maar is ze daar wel klaar voor? Haar nieuwe kamergenoot Reagan is in ieder geval vastbesloten om Cath een handje te helpen. Samen trekken ze ten strijde tegen veeleisende docenten, manische ouders en sluimerende verliefdheden en komt Cath erachter dat nerd zijn eigenlijk wel heel cool is.

Ik vind een leuke schrijfstijl meestal het grootste pluspunt dat een boek kan hebben, en dat is ook bij Fangirl het geval. Er gebeurt eigenlijk helemaal niet zoveel in het boek, maar het is zo grappig geschreven! Deze moet je echt lezen. En deze week is ie maar €12,50! (maar goed, op Book Depository is ie sowieso maar €9,77)

Liefde en andere vreemde woorden – Erin McCahan
Josies leven bestaat uit school, vriendinnen en haar beste vriend Stu. Als haar zus Kate zich verlooft met Geoff – de grootste loser ever – eist Josie dat Kate kiest tussen hen. Dan wordt Josie halsoverkop verliefd op haar leraar. Dit blijkt perfect chantagemateriaal voor Kate. Juist door hun intensieve chantage-mailverkeer vinden ze elkaar weer. Net als alles terug bij het oude lijkt, kust Stu Josie…

Dit boek heb ik gistermiddag pas uitgelezen, en ik weet niet of het echt een favoriet is, maar hij is in ieder geval leuk, ook weer door de schrijfstijl. (Ik had dit beter gewoon een lijstje met ‘aanraders’ kunnen noemen.) Het is echt geweldig om te lezen vanuit het perspectief van de hoogbegaafde Josie, die alles graag wil analyseren en allerlei verschillende talen onderscheidt. En ook wel een beetje herkenbaar, haha. Ook deze is deze week €12,50 (maar op Book Depository €9,11).

Ik geef je de zonIk geef je de zon – Jandy Nelson
Jude en haar tweelingbroer Noah zijn op hun 13e  onafscheidelijk, ondanks hun uiteenlopende karakters. Noah is introvert, tekent de hele dag en is in stilte verliefd op de buurjongen, terwijl Jude van de rotsen in zee springt, knalrode lippenstift draagt en genoeg praat voor hen allebei. Maar na een tragische gebeurtenis groeien Noah en Jude steeds meer uit elkaar. Drie jaar later spreken ze elkaar amper nog en lijkt hun band onherstelbaar beschadigd. Dan ontmoet Jude een eigenwijze, vreemde maar knappe jongen, die haar voorstelt aan iemand die haar hele leven (en dat van Noah) opnieuw omgooit.

Oké, nog ééntje waarbij ik de schrijfstijl het grootste pluspunt vond dan. Hoewel ik moet zeggen dat ik de verhaallijn van Ik geef je de zon óók heel mooi in elkaar vond zitten, doordat de twee verhalen zich zo mooi samenvlechten. Ik heb zelf best lang gedaan over dit boek, maar dat neemt niet weg dat het prachtig is. Mijn recensie lees je hier.

De Grisha #1. Schim en SchaduwDe Grisha-trilogie – Leigh Bardugo
Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend Mal zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en wordt meegevoerd naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha: het magische elitekorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt.

Zoals je ziet ben ik voornamelijk bezig met realistische boeken, maar af en toe maak je me ook wel blij met een beetje fantasy. Eén van de betere boeken in dit genre vind ik de boeken uit De Grisha Trilogie. Je wilt gewoon alleen maar doorlezen! Inmiddels zijn alle delen verschenen, maar het laatste boek moet ik zelf ook nog lezen. Mijn recensie van Schim en Schaduw lees je hier; die van Dreiging en Duisternis hier.

We were liars – E. Lockhart
A beautiful and distinguished family.
A private island.
A brilliant, damaged girl; a passionate, political boy.
A group of four friends—the Liars—whose friendship turns destructive.
A revolution. An accident. A secret.
Lies upon lies.
True love.

Dit boek vond ik eigenlijk helemaal niks, tot het einde. Dit moet je gewoon echt lezen voor de laatste paar hoofdstukken. Verder ga ik er niets over zeggen. Mijn recensie lees je hier.

Haar dag & Zijn jaar – Gayle Forman
Het leven van Allyson is als haar koffer: strak gepland, precies gepakt en tot in de puntjes geordend. Tot ze op de laatste dag van haar vakantie Willem ontmoet, een acteur. Willem is in alles haar tegenpool. En hij nodigt haar uit mee te gaan naar Parijs. Geheel tegen haar natuur in zegt ze ja. Haar dag gaat over deze dag in Parijs, over een sprankelende verliefdheid met een abrupt einde. Over risico’s nemen, zoeken en dingen vinden die je anders nooit had ontdekt.

Deze boeken las ik al een tijdje geleden, maar ik zag ze staan in mijn kast en ik dacht: dan kan ik ze er net zo goed ook bij zetten. Ze zijn niet geweldig ontroerend of spannend of weet ik veel wat, maar ik heb ze wél samen in 1,5 dag uitgelezen, dus dat zegt ook wel wat. Ik vond vooral Haar dag geweldig! Mijn recensie van Haar dag lees je hier; die van Zijn jaar hier.

The Fault in Our Stars – John Green
Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd – ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn.
Hazel laat Gus kennismaken met haar lievelingsboek: An Imperial Affliction van Peter Van Houten. Samen besluiten ze op zoek te gaan naar Peter Van Houten om hem te vragen hoe het de personages vergaat nadat het boek is opgehouden. De tocht leidt hen naar Amsterdam, waar de schrijver als een kluizenaar leeft. Hij is in niets wat ze zich van hem hebben voorgesteld. En hun leven neemt een wending die ze zich niet hadden kunnen indenken.

Ook TFiOS heb ik al een tijdje geleden gelezen, maar nu dat element van ‘de laatste tijd’ weg is, kan deze er ook wel bij, haha – ook al voelt het een beetje… uitgekauwd/cliché om deze aan te raden. Ik heb niet gehuild tijdens het lezen, maar dat neemt niet weg dat ik het een heel goed boek vond. Ik ben van mening dat hij iets te veel gehyped is, maar als je ‘m nog niet hebt gelezen, is hij inderdaad wel echt aan te raden. Mijn recensie lees je hier.

En dat was dan nog maar een klein deel van alle leuke YA-boeken die er zijn. Lees bijvoorbeeld ook eens Codenaam Coco, De 100, Zac & Mia… Goed, je snapt het punt. Wat is jouw favoriete Young Adult-boek? En lees jij ook weleens hele perioden hetzelfde?

10 thoughts on “Een paar van mijn favoriete Young Adult-boeken

  1. Ik ben vooral heel benieuwd naar ik geef je de zon en een paar van mijn lievelingsboeken zijn Vlam van Floortje Zwigtman, de Ravenjongens van Maggie Stiefvater en Two Boys Kissing van David Levithan.

  2. Ha! De boeken van Gayle zijn tof hè! Dat ben ik zo met je eens! :D Ik heb Ik geef je de zon en Eleanor & Park nog in mijn ‘to read’ kast staan. :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge