Over niches en waarom ik er geen heb

Als blogger word je zo’n beetje doodgegooid met het woord ‘niche’. Het zou één van de eerste dingen zijn die je moet bepalen als je een blog moet starten. Ik heb echter geen niche. Althans… niet echt. Hoe je het ook wendt of keert: die niches zorgen voor aardig wat gedachtevoer. Tijd voor een beetje blogpraat dus.

Niche bloggen

de niche zelfst.naamw. (m./v.) Uitspraak:   [‘niʃ(ə)] Verbuigingen:   niche|s (meerv.) specifieke, kleine sector waarin producten of diensten worden geproduceerd en afgezet

Als je een artikel leest met blogtips, is de kans groot dat ertussen staat: ‘kies je niche’. Want dat zou beter zijn voor je vindbaarheid in Google, voor de interesse van bedrijven, voor de binding met je lezers en voor weet ik veel wat allemaal nog meer. Kijk, ik geloof dat allemaal best, hoor. Ik ben na slechts een jaartje bloggen nog steeds een beginner, dus ik denk niet dat ik een goede positie heb om jullie blogtips te gaan geven of zo. Ik kan hooguit zeggen wat ik ervan vind, dus dat ga ik dan ook even doen. Want heel leuk allemaal, die tips, maar het beste lijkt mij om gewoon je hart te volgen.

Ik begrijp het wel…
Aan de ene kant begrijp ik best dat bedrijven, maar ook andere bloggers, adviseren om te bepalen waarover je gaat schrijven. Ik bedoel: ik ga zelf ook naar een boekenblog als ik recensies zoek en naar een foodblog voor recepten. Voor je lezers is het misschien handig om te weten waar ze aan toe zijn. Aan de andere kant: als ze je een tijdje volgen, weten ze vanzelf wel wat voor soort artikelen je ongeveer schrijft. Althans, dat denk ik.

Maar mij lijkt: als je een niche wil, doe het dan voor jezelf. Doe het omdat je voor jezelf wil weten waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Omdat het misschien handig is om wat vaste categorieën te hebben, vaste blogposts op vaste dagen, dat soort dingen. Dat is toch wel het grootste voordeel van een niche.

… maar toch ook weer niet
Maar het lijkt misschien alsof alles ineens helemaal helder en vastomlijnd wordt als je jezelf een niche toedeelt, maar er zijn zelfs dan nog een heleboel vragen die je niet zomaar kunt ophelderen. Want waar begint de niche en waar stopt ie? En kun je meerdere niches tegelijk hebben? Wat gebeurt er als je dan een keer buiten je onderwerp stapt?

Ik heb dus geen niche. Althans… niet echt. Waarom niet? Nou, dan komt mijn slechtste karaktereigenschap weer eens naar voren: ik kan gewoon niet kiezen. Echt, ik heb erover nagedacht, zo’n niche. Er zijn dagen geweest dat ik dacht: ‘oké, ik heb nu zoveel recensies klaarstaan, ik ga een boekenblog beginnen’. En dan dacht ik de volgende dag: ‘maar eigenlijk is eten veel leuker. Wat nou als ik er een foodblog bij neem?’ Ik heb echt een paar keer op het punt gestaan. Maar ik denk niet dat ik over één ding kan bloggen. Dat zou een paar weken goed gaan, maar daarna zou ik ook weer over andere dingen willen gaan schrijven. Gewoon over dingen die in me opkomen. Of ik er nu goed in ben of niet. Dus doe ik dat ook. En als je van eten houdt dan lees je de recepten, als je van lezen houdt lees je de recensies en als je op één of andere wonderbaarlijke wijze geïnteresseerd bent in mij als persoon, dan lees je de columns, kletsartikelen en mindstyleachtige dingen.

Lifestyle is een breed begrip
Dus ja, ook ik voel die druk van het hebben van een niche. Ik noem mijn blog immers niet voor niets een lifestyle-, food- en boekenblog. Omdat dat iets beter klinkt dan ‘een blog over alles wat ik leuk vind’. Omdat het misschien een beetje de illusie geeft dat ik wél alleen over bepaalde onderwerpen blog – tot je erachter komt dat je eigenlijk alles onder lifestyle kunt scharen. Lifestyle is een veilig woord – in principe zou je ook food en boeken eronder kunnen scharen. Er zijn niet voor niets mensen die zeggen dat ze een lifeblog hebben. Dat is eigenlijk gewoon een ander woord voor omniblog. En laat ik nu net heel erg van omniblogs houden.

Ik ben mijn eigen niche
Dat wilde ik dus even kwijt. Het spookt al een tijdje door mijn hoofd, en ik wilde het gewoon even op het digitale papier zetten. Niet omdat jullie er iets mee kunnen of zo, maar omdat ik er gewoon zin in had. Omdat het kan. Omdat ik geen niche heb. Of misschien omdat ik mijn eigen niche ben. Of is dat dan weer te egocentrisch? In ieder geval: houd dat niche-advies maar lekker ver bij mij uit de buurt. En het woord zelf ook.

Volg jij vooral nicheblogs of juist niet?

PS. Prijsvraag: degene die raadt hoe vaak ik het woord ‘niche’ heb gebruikt in deze blogpost, wint… eh… de eer.

PPS. Ergens tijdens het schrijven van deze blogpost bedacht ik dat ‘niches’ heel erg als ‘niesjes’ klinkt. Dus als je deze blogpost maar vaag vindt: je begrijpt dat ik een beetje was afgeleid. (Ik bedoel, hallo, niesjes.)

 

 

When everything seems to be going against
you, remember that the airplanes takes off
against the wind, not with it – Henry Ford

22 thoughts on “Over niches en waarom ik er geen heb

 1. Ik snap je ‘dilemma’, ik vind het zelf ook lastig om echt één niche te kiezen. En ik denk ook niet dat het per se nodig is. Natuurlijk heb je een veel gerichtere doelgroep als je bijvoorbeeld alleen over nagellak blogt, maar zelf vind ik het veel leuker om degene achter de blog echt te leren kennen en over meerdere onderwerpen te lezen. Dus inderdaad, gewoon doen wat je leuk vindt, dan komt dat ook wel over op je lezers! Liefs Anniek

 2. Als je het te vaak hebt over niche dan word je verkouden :) Goed onderwerp en mooi geschreven! Ik ben nu 1,5 jaar aan het bloggen en mijn eerste jaar kwam alles aan bod waar ik achterstond. Mijn blog was vooral lekker breed en dat is het nu nog steeds, maar nu heb ik met mijn blog een ‘positief’ labeltje gekregen. Toen viel alles op de juiste plek, want het past en hoort bij mij en het is zo waar! Soms heeft het tijd nodig om te ontdekken welke richting je graag op wilt, dat zal je vast herkennen. En het is ook interessant om te vragen aan je lezers welke kanten ze verwachten na wat ze hebben gezien op je blog. Toen ik tijdens mijn enquete namelijk vroeg hoe ze mijn blog zouden omschrijven, toen kwam het positieve eruit en voelde dat als mijn niche. Als ik denk aan jou, dan denk ik aan jouw blog, dan denk ik aan warme en gepassioneerde artikelen, dan denk ik aan creativiteit, inspiratie en liefdevolle posts omdat alles wat je deelt vol plezier zit en dat voel ik als lezer <3
  Dagmar onlangs geplaatst…Mijn kledingstijl gaat op de schop!My Profile

  1. Ahw, dankjewel voor je mooie woorden Dagmar! <3 Helaas zijn creativiteit, inspiratie en liefdevolle posts niet echt een niche, maar wie weet kan ik er wat mee! Ik herken inderdaad wel dat het tijd kost om te ontdekken welke richting je op wilt, in het begin was ik nog bezig met shoplogs en diary's omdat 'dat nu eenmaal zo hoorde', en veel minder met boeken. Ik ben heel benieuwd hoe het volgend jaar is! Wie weet heb ik dan ook wel zo'n 'labeltje'. Want ik ben het er inderdaad mee eens dat positiviteit heel goed bij jou past!

 3. Joe, hoi, hier roept een mega-niesje! ;) Ik begrijp alle standpunten van iedereen. En jou ook: het is totaal niet erg om geen niche te hebben lijkt mij, zolang de passie er maar is. Ik ken ook nicheblogs waarbij ik eerlijk gezegd de passie mis, oftewel: ontstaan uit commercieel oogpunt. Een niche is vooral goed als je écht écht écht heel erg van één onderwerp houd, ik heb dat met Frankrijk. Dat land voelt als mijn tweede grote liefde. Ik denk wel dat ik door mijn niche sneller kansen heb gekregen dan mensen met een algemeen reisblog bijvoorbeeld. Ik kreeg zomaar een paar persreizen naar Frankrijk in mijn schoot geworpen. Dat had ik niet gekregen met een algemeen reisblog die nog geen jaar zou bestaan, denk ik. Dat is die vindbaarheid en het doelgroepdenken.
  Rosanne onlangs geplaatst…Eén jaar Bonjour Frankrijk… Een boek!My Profile

  1. Haha, ik reken je antwoord helemaal goed hoor! Jij wint hierbij de eer van het niesjetellen. :D Ik vind jouw blog overigens wel een beetje een niesje hebben! Niet een bepaald onderwerp, maar een bepaalde stijl of zo. Ik kan het niet precies omschrijven, maar ik vind het wel heel tof.

 4. Ik begrijp je dilemma helemaal. Soms worstel ik er nog mee. Maar inderdaad, ook ik wil mezelf niet beperken tot een niesje :P
  En dat ga ik ook lekker niet doen. Lang zei ik dat ik over van alles blogde. Maar uiteindelijk kwam de lifestyleblog naar boven. Dus zo noem ik mijn blog ook.
  Simone onlangs geplaatst…Filmdag WerkversterkersMy Profile

 5. Wat ik persoonlijk merk, en ik heb een niche- en niet niche-blog, is dat je met een niche gewoon net iets sneller opvalt. En Google je inderdaad sneller lief vindt. Maar het moet 1. bij je passen en 2. je moet naar je doel kijken. Als jij geen commercieel oogpunt bijvoorbeeld hebt, en daarmee bedoel ik dat het puur een hobby is, is het dan erg dat Googke minder dol op je is? Nee toch? En als jij moeite hebt om steeds over één onderwerp te schrijven? Niet doen dan.
  Laura onlangs geplaatst…Schrijffouten voorkomen: 7 snelle tipsMy Profile

 6. Ik keek ook even raar op toen ik dit berichtje las.
  In de biologie is ‘niche’ iets heel anders. Namelijk: de invloed die een organisme op zijn omgeving heeft en de rol die het speelt in zijn leefomgeving. Dus ik dacht echt: ‘huh? De niche van een blogger?’
  Maar nu begrijp ik het. haha ;)
  Anne onlangs geplaatst…Ik kom er vast welMy Profile

  1. Haha, ja, dat kwam ik ook tegen toen ik erop ging googelen! Maar ik ben helemaal niet bezig met biologie, dus ik had er niet zo bij nagedacht dat het misschien verwarrend zou zijn. ;)

 7. Ik snap je volkomen: ik heb er bewust voor gekozen om op judithblogtsolo geen ‘vaste’ niche te kiezen, maar gewoon over wat ik leuk vind. Dat vind ik bij andere bloggers meestal ook het leukst: vind ik één artikel dan wat minder, dan heb je later weer meer keus. Voor school (deze blog dus) moet ik nu een niche kiezen en het is nog best lastig om over één onderwerp weer met nieuwe invalshoeken te komen. :)
  Judith onlangs geplaatst…De Nationale IQ Test 2015My Profile

 8. Ik heb een tijdlang hetzelfde gehad: dat ‘moet ik niet meer met een niche werken?’ Maar … soms heb ik veel inspiratie voor interieur, dan heb ik weer veel recenceerbare boeken achter elkaar gelezen, en soms heb ik ineens een hoop leuke knutsel-ideeën. Als ik drie niesje-blogs had gehad, hadden ze alle drie regelmatig stil gelegen, om dan ineens weer heel vol te komen. Vorig jaar heb ik dus (want ik probeerde het eerst wel, die niesjes) de boel omgegooid naar één blog. Dat werkt voor mij veel beter, omdat ik nu gewoon lekker kan bloggen zonder me zorgen te maken om mijn andere blogs die stil liggen.
  Jantine onlangs geplaatst…Tien boeken die nog op mijn te-lezen-lijst staanMy Profile

 9. Ik lees juist liever omniblogs (lifeblogs) dan echt blogs met een niche. En ja het mag dan allemaal vaag klinken en niet goed zijn voor je doelgroep blablabla maar ik denk dat je gewoon moet doen waar je je het beste bij voelt en waar je hart naar uit gaat! :)
  X Emma
  Emma onlangs geplaatst…Outfit | Roses are redMy Profile

 10. Leuke artikel! Zelf heb ik ook niet echt een ‘niche’ (ik wist niet eens dat het zo genoemd werd) omdat ik simpelweg ook niet kan kiezen. Al noem ik mijn blog wel een ‘beauty, fashion, lifestyle’- blog, maar dat is natuurlijk zo breed als je zelf wilt. Er zijn gewoon te veel leuke onderwerpen om over te schrijven! De meeste blogs die ik volg hebben ook geen niche, maar een beetje van alles wat. Als ik echt iets wil weten over een bepaald onderwerp dan google ik het wel, blogs volg ik vooral om gewoon lekker te lezen.
  Mandy onlangs geplaatst…Waarom Valentijn in je eentje véél leuker isMy Profile

 11. Goed geschreven en ik ben het helemaal met je eens. Ik vind het niche bloggen tof, maar niet verplicht. Lekker doen waar je jezelf goed bij voelt. Wat ik tegenwoordig juist veel toffer vind, is dat je ongeacht het onderwerp, zon strakke schrijfstijl en manier van bloggen hebt, dat je vanzelf een soort niche wordt. Net zoals Dagmar voor ‘positiviteit’ heeft gekozen en Jennie voor ‘lifebloggen’. Het thema staat niet vast, maar ze zijn wel een soort thought leader geworden. Het vinden van jouw ‘uniqueness” hoeft naar mijn mening niet bij een onderwerp/thema te liggen. Dat kan ook op een andere manier, door schrijfstijl, fotografie, rubrieken, etc.
  Justine onlangs geplaatst…Spam je blog & Instagram – #1My Profile

 12. Hahaha wat heb je dit heerlijk geschreven Maaike!
  Ik herken mezelf eigenlijk best wel in deze blogpost en hoe jij over niches (stiekem lees ik het de hele post al als niesjes kwam ik achter toen jij over niesjes begon..) denkt. Ik vind het zelf ook onwijs moeilijk en als ik denk aan mijn eigen blog heb ik er ook niet echte èèn en zou ik dat ook niet kunnen kiezen. Juist omdat er denk ik zoveel mooi is om over te schrijven..
  Ja, laten we een club beginnen de ‘ ikweetnietwatmijnnicheisengaerooknietoverbeginnen’club. Kon je het lezen; p?
  Oke ik ga er weer vandoor heb even mijn hart gelucht maar nu word mijn reactie iets te lang.
  Thanks voor dit artikel Maaike:):)!

 13. Goed artikel Maaike! Van mijn blogboek moet ik eigenlijk ook een niche, dus ik heb er ook veel over nagedacht de laatste tijd. En ik begin tot de conclusie te komen dat mijn blog eigenlijk niet echt te vergelijken is met andere blogs, en dat ik dus eigenlijk mijn eigen niche aan het worden ben ;) En waarschijnlijk is dat ook wat voor mij het best werkt, en net als jij vind ik heel veel dingen leuk en kan ik niet zo goed kiezen. WIL ik ook niet kiezen. Ik wil de boel alleen wat beter gaan stroomlijnen en zelf een wat beter beeld krijgen van waar mijn blog nu precies over gaat.
  (Ik spreek ‘niche’ in gedachten trouwens altijd uit als ‘niesj’. Ik weet niet of dat de correcte uitspraak is maar het scheelt wel veel gesnotter ;))
  Eline onlangs geplaatst…Winactie: Elly’s Choice maandabonnementMy Profile

  1. Oh, heb jij dat Blogboek? Dat heb ik ook nog in mijn kast staan! Binnenkort maar eens in beginnen, hoewel ik dus niet zoveel zin heb in dat nichegedoe, haha. Ik vind jouw blog inderdaad ook een geval apart! (en dat klinkt heel negatief, maar zo bedoel ik het dus niet ;)) Maar het is inderdaad wel fijn om het een béétje duidelijk te hebben voor jezelf, ik ben daar zelf nu ook heel erg mee bezig. Gewoon lekker uitproberen en dan vind ik het (hopelijk) vanzelf, lijkt mij heel fijn!

 14. Goed geschreven blog en herkenbaar. Ik heb ook lang getwijfeld of ik nu een niche blog zou doen of niet. Maar mijn blog is er eentje dat rond mijn gezin draait. De uitstapjes, de kinderen die leven met hun autisme mijn kookhobby en boeken liefde… Mijn niche is mijn gezin 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge