Het (on)nut van bloggen

Bloggen

Ja, ik weet het, onnut is een raar woord, maar volgens mij bestaat het nog ook. Maandag 19 oktober, halverwege de avond. Eigenlijk zou ik moeten leren, maar ik heb besloten dat ik vanavond mag/moet bloggen. Ik heb een paar ideeën voor mindstyleblogjes die ik nog wil uitwerken. Ik begin vol goede moed, maar strand al halverwege de inleiding. Wat ik ook op het digitale papier zet, in mijn hoofd zeurt een constante stem: ‘Dit is toch niet nuttig? Niet interessant? Waarom wil iemand dit lezen?’ Na een verspilde drie kwartier geef ik het op en ga ik film kijken.

Dinsdag 20 oktober, eind van de middag. Ik realiseer me dat al mijn blogdipjes tot nu toe zijn veroorzaakt door het gevoel dat niets nuttig genoeg was om te publiceren. En omdat ik nu even géén blogdip wil krijgen – en het liefst helemaal nooit meer – ga ik voor eens en altijd uitzoeken hoe nuttig bloggen eigenlijk is.

Voor mensen die niet bloggen, lijkt bloggen waarschijnlijk sowieso tijdverspilling. Althans, ik heb mijn vader vaak genoeg horen beweren dat ik mijn tijd veel beter aan andere dingen kan besteden. Mijn studie. Muzieklessen. Chinese les, voor zijn part. Nou begrijp ik dat ergens ook wel, want voor mensen die niet schrijven om zich te uiten, en zeker mensen die niet uit de ‘deelgeneratie’ komen, lijkt het maar vreemd om je gedachten zomaar de wereld in te slingeren. En als je het dan toch doet, doe het dan als mensenrechtenactivist. Of zo.

Ik ontdekte echter al lange tijd geleden dat bloggen wél nuttig is. Dat je dingen leert die je nooit geleerd zou hebben op school, laat staan bij muziekles. Schrijven. Fotograferen. Planningen maken. Samenwerkingen aangaan. En je leert er niet alleen van, maar ontmoet ook een heleboel leuke mensen. En bovenal is bloggen gewoon een heel goede vorm van ontspanning en plezier – je moet alleen even af en toe een blogdipje afweren.

Maar in deze situatie gaat het er niet zozeer om of bloggen nuttig is voor míj – dat weet ik immers al wel. Het proces leert je hartstikke veel, maar wat eruit komt, is dat ook nuttig? Of leer ik zelf alleen maar dingen, en schotel ik jullie vervolgens alleen een hoopje verlepte blog-prut voor? Oftewel: hebben lezers iets aan blogs?

Mijn blogdipjes ontstaan dus als ik mezelf wijsmaak dat niemand iets heeft aan wat ik schrijf. Dat ligt natuurlijk voornamelijk aan het type blogpost; ik schreef al dat het voornamelijk om mindstyledingen gaat. Recepten en DIY’s zijn natuurlijk na te maken, reviews zijn handig om een mening te vormen, en bij columns maak ik mezelf altijd wijs dat ze best leuk zijn om te lezen. (Dat klinkt zó egocentrisch, haha.) Maar random kletsblogjes? Diary’s? Hersenspinsels? Soms geven ze nog stof tot nadenken, of worden er tips in gedeeld, maar soms ook helemaal niet. En waarom zou je het dan lezen? En als dan toch niemand het leest, waarom zou je het dan schrijven?

Maar misschien is dat ook wel het punt: dat we soms dingen willen lezen – en schrijven – die niet nuttig zijn, maar gewoon vermaken. Of die ons een reden geven om iets uit te stellen waar we geen zin in hebben. Ik bedoel: wat is het nut van Netflixen? Ja, je Engels wordt verbeterd door series kijken, maar ik geloof niet dat dat de voornaamste motivatie van Netflix-gebruikers boven de veertien is. Net als dat ‘iets leren’ waarschijnlijk niet het voornaamste reden is om blogs te lezen.

Toch vind ik het wel fascinerend. Dat dingen die nutteloos lijken, vaak toch het meest gelezen worden. Lijstjes, bijvoorbeeld. Maar eigenlijk vooral diary’s. Waarom vinden we het zo leuk om te lezen wat een ander doet, als we daar zelf helemaal niets aan hebben? We hebben tegenwoordig allemaal zo’n druk leven dat je zou denken dat we alleen dingen doen die ons ook daadwerkelijk iets opleveren. Maar ik zal je vertellen: ik ben nog nooit beter geworden van het lezen wat iemand anders zoal doet in een week. En toch doe ik het regelmatig, misschien wel omdát het zo lekker nutteloos is en je je gewoon even in iemand anders kunt verplaatsen.

Mocht je na het lezen van dit blogje nou denken: dit was zó nutteloos… Sorry. Echt. Maar soms moet dit gewoon even. Mijn hersenspinsels op papier zetten, om inzicht te krijgen in waarom ik dingen eigenlijk doe. Waarom ik blog, waarom ik blogs lees, waarom ik dingen schrijf die misschien wel niet nuttig zijn. Dus ja, misschien heb ik nu 4 minuten verspild. Maar hé, die had je anders toch besteed aan Netflix. Want we hebben nu eenmaal nutteloosheid nodig in ons leven, of we dat nu willen of niet. En dat ga ik mezelf dan ook maar voorhouden als ik de volgende keer een heel random blogje tussen de recepten en DIY’s inplan.

Vind jij bloggen en belangrijker, blogs lezen, nuttig?

Met speciale dank aan mijn zusje voor het model zitten – nee, dat ben ik dus niet, haha.

 

14 thoughts on “Het (on)nut van bloggen

 1. Voor mij is bloggen een manier om mijn verhaal van de dag te delen met mensen anders dan mijn zoon (vindt hij ook heel prettig). Bovendien vind ik het leuk om te doen en het houd mij van de straat.
  Heb ik veel geleerd door te bloggen? Ik denk dat ik beter ben gaan schrijven maar zeker weten doe ik dat niet.
  Is blogs lezen nuttig? Ja en nee. Sommige blogs zijn heel nuttig andere blogs zijn gewoon leuk om te lezen. Iets met herkenning en verwantschap en zo.
  Zij van Wiebeltjes onlangs geplaatst…Wiebels Happyness TagMy Profile

 2. Ik vind bloggen zeker wel nuttig. Je schrijft inderdaad van je af, denkt erover na hoe je dingen verwoordt, en daarmee leer je zelf van je eigen denkprocessen.

  Blogs lezen vind ik trouwens ook nuttig. Al is het maar omdat het leuk is, en ontspant, en dat is zo af en toe gewoon nodig. Maar je leert gewoon ook van hoe anderen tegen dingen aankijken of met dingen omgaan.
  Jantine onlangs geplaatst…Kletskoffie| Hoe is onze week?My Profile

 3. Je moet bloggen vooral voor jezelf doen, niet wat andere er van vinden of er aan hebben, als een blog voor jou nut heeft, dan is het en geslaagde blog, of je nu persoonlijk blogt of vanuit je bedrijf.

  Bloggen helpt mij mijn gedachten te ordenen, te uiten en na te lezen op denkfouten :)
  Daan onlangs geplaatst…RoeptoeterenMy Profile

 4. Ik vond dit juist super interessant om te lezen! Vraag mezelf deze dingen vaak ook af namelijk. Het blijft een feit dat wij als mensen ons graag willen uiten en dingen willen delen, en andersom graag een kijkje willen in andermans leven. Blogs maken die dingen mogelijk, en ik ben er zelf ook nog niet helemaal over uit hoe (on)nuttig dat nou eigenlijk is. Maar misschien maakt dat eigenlijk dus helemaal niet zo veel uit.
  Sonja onlangs geplaatst…Groeifactor week 2My Profile

 5. Superleuk en goed geschreven artikel! Dit vind ik (als psychologe) heel interessant, haha! Ik hou het meest van al van dit soort hersenspinsels en persoonlijke artikelen. Waarom? Tja… Soms is het inderdaad gewoon leuk om iets nutteloos te lezen. Maar ik vind het toch niet helemaal nutteloos, ik vind het fijn om dingen bij anderen te lezen en me daar dan in te herkennen, me niet alleen te voelen in iets. Ook vind ik het fijn om te weten hoe andere mensen denken, hoe zij in elkaar zitten (ook de reden waarom ik psychologie ben gaan studeren waarschijnlijk),… Dat fascineert me. En ik denk dat dat bij veel persoonlijke bloggers zo is. Dus ik denk dat het niet helemaal nutteloos is, ik denk dat we er andere mensen, de wereld en ook onszelf weer beter door leren kennen. En dat is zeker niet onbelangrijk ;-)
  Kim | Kimsbloglife onlangs geplaatst…Herfstshoplog Primark GentMy Profile

 6. Blogs lezen vind ik (meestal) niet echt nuttig, maar toch doe ik het. Misschien juist omdat het niet nuttig is, wil ik het doen..
  In elk geval, ik zou heel graag jouw mindstyleblogjes lezen, die vind ik juist leuk!

 7. Ik vind bloggen ook nuttig. Ik kan zo beter mijn gevoel vertellen, als ik een persoonlijk verhaal vertel. Ik kom ook op ontzettend leuke ideeën door andere blogjes te lezen om iets te gaan doen (of te gaan kopen, nog erger). Mijn fotodagboeken vind ik alleen maar leuk om bewust van te zijn wat ik doe. Aan het eind van het jaar maak ik altijd een fotoalbum (zo een van papier haha) met wat ik dat jaar heb gedaan. En dan ben ik altijd blij dat ik zoveel foto’s maak voor mijn blog, zo maak ik mooie herinneringen voor later. Het heeft iets therapeutisch voor mij, het bloggen. En het zorgt er voor dat ik me minder snel verveel als vriendlief weer eens voetbal aan het kijken is
  Cindy onlangs geplaatst…Sunshine Snapshots – oktober #3My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge