Bloggen, is dat niet oppervlakkig?

bloggen

Laatst sprak ik met iemand die ooit had geblogd, maar het nu niet meer doet omdat ze het zo oppervlakkig vond. Dat vond ik een interessante reden; het zette me in ieder geval een beetje aan het denken. Ik kan wel begrijpen waarom bloggen oppervlakkig lijkt. Soms voelt het namelijk wel een beetje zo, op meerdere manieren. Toch zijn er ook genoeg argumenten te geven waarom bloggen niet oppervlakkig is, die ook weer per situatie verschillen. Dus hierbij, mijn blik op bloggen!

Allereerst: je kunt oppervlakkig op meerdere manieren opvatten. De onderwerp waarover je blogt kunnen oppervlakkig zijn (of lijken), de bezigheid zelf kan oppervlakkig zijn, maar het meisje met wie ik praatte bedoelde meer je nooit écht goed contact met je lezers krijgt. Dat mensen je tekstje even snel scannen en dan reageren met ‘leuk artikel!’. En dan heb je ook nog dat iedereen natuurlijk iets anders oppervlakkig vindt. Deze blogpost is geschreven vanuit mijn opvattingen over oppervlakkig, maar dat betekent voor iemand anders waarschijnlijk iets heel anders. (Nooit verwacht dat ik nog eens een disclaimer zou schrijven.)

Dingen die ertoe doen
Over die onderwerpen heeft natuurlijk iedereen een andere mening. De één is helemaal gek van beauty, de ander vindt dat oppervlakkig. Ik ben zelf bijvoorbeeld niet zo van de beauty-fashion-lifestyleblogs, maar dat is mijn mening. Ik merk overigens wel een soort verandering ik blogland: ik heb het idee dat mensen veel meer over ‘inhoudelijke’ onderwerpen gaan schrijven. De blogs over kwaliteit en kwantiteit schieten als paddenstoelen uit de grond (ik zal die van mij maar uit m’n concepten gooien) en er komen steeds meer mindstyledingen, inspirerende artikelen. En dat vind ik fijn. Om te lezen, maar ook om te schrijven. Ik wil dingen schrijven die ertoe doen. Dat is, naast tijdgebrek, misschien wel de reden waarom ik de afgelopen weken niet zoveel heb gepost als normaal. Dan heb ik iets geschreven, maar denk ik: meh, waarom zouden mensen dit willen lezen?

Vermakelijke tijdverspilling
Toch zouden die dingen misschien wel gelezen worden. We hebben immers allemaal weleens zin in iets wat eigenlijk tijdverspilling, maar toch vermakelijk is. Een beetje oppervlakkig, dus. Niets mis mee, toch? Zulke blogposts schrijven betekent dus eigenlijk inspelen op de wensen en behoeften van de doelgroep, om maar even in marketingtermen te zeggen. Maar toch heb ik niet altijd zin in van die dingen waar niemand iets aan heeft. Vooral als mensen het alleen even vluchtig scannen, en niet inhoudelijk reageren. In dat opzicht had dat meisje misschien wel gelijk, dat de band met lezers oppervlakkig is. Maar dat ligt ook aan wat je schrijft en door wie dat wordt gelezen. Ik merk bijvoorbeeld dat ik op mindstyleblogposts veel langere reacties krijg dan op recensies en recepten, en dat is ook logisch.

Zo oppervlakkig als je zelf wilt
Dus ja, de onderwerpen en reacties kunnen soms ‘oppervlakkig’ zijn, maar bloggen bestaat uit meer dan dat. Is bloggen als bezigheid dan ook oppervlakkig? Sommige mensen zullen denken van wel. Toegegeven, ik vraag me ook weleens af waarom ik zoveel moeite doe om stukjes te schrijven over mijn leven en interesses als ik ook de wereld zou kunnen verbeteren. Of zo. Maar eigenlijk verbeteren we de wereld ook wel een klein beetje, toch? Op onze eigen manier. Ten eerste zijn er bloggers die lezers echt helpen of inspireren met hun blogposts. En ten tweede leer je als blogger zelf ook heel veel; het is minder oppervlakkig dan het lijkt. Er zijn al talloze blogposts over geschreven, maar als je blogt leer je schrijven, fotograferen, zelfs een beetje marketing, en wie weet ook dingen over jezelf. Dus ja, soms lijkt en voelt bloggen inderdaad wel nutteloos, maar over het algemeen ben ik het daar niet mee eens. Je kunt het tenslotte zo oppervlakkig maken als je zelf wilt. En als je niets bereikt bij lezers, dan in ieder geval wel bij jezelf. Al is het alleen al omdat je er plezier uit haalt.

Heb jij weleens gedacht dat bloggen oppervlakkig is?

 

7 thoughts on “Bloggen, is dat niet oppervlakkig?

 1. Ik heb hetzelfde als jouw. Op vintageandbeauty.com schrijf ik momenteel minder. Juist omdat ik merk dat ik liever meer inhoudelijke stukken schrijf. Soms vind ik het echter ook leuk om gewoon wat rond te kijken. Het ligt er net aan hoeveel tijd ik heb.

  M.b.t. reacties valt het op dat ik een andere doelgroep krijg. Voornamelijk mensen die ook meer inhoudelijke teksten schrijven.

 2. Ik heb bloggen nog nooit geassocieerd met oppervlakkigheid, interessant punt. Wel heb ik bij bepaalde onderwerpen wel eens zoiets van: ‘moet daar nu een speciale blogpost aan gewijd worden?’ Denk aan een simpel nieuw nagellakje waarvan dan 35 dezelfde soort foto’s in een post geplaatst worden. Dat kan dan wel beter/origineler.
  Sylvia onlangs geplaatst…Recensie: Mijn eerste lijk is gelukkig versMy Profile

 3. Wat een goed artikel!
  Ik denk er eigenlijk, als ik dit zo lees, hetzelfde over als dat jij denkt; je maakt het zelf zo oppervlakkig (of niet) zoals jij het wilt.
  Tuurlijk, het is leuk als je makkelijk interactie hebt met je lezers, maar als je dat niet zou hebben (zoals bij mij vaak het geval is), vind ik het persoonlijk niet gelijk oppervlakkig. Of in ieder geval; voor mij maakt dat bloggen zeker niet oppervlakkig:).
  Fleur onlangs geplaatst…Personal | Altijd maar denken, denken en nog meer denken..My Profile

 4. Of bloggen oppervlakkig is of niet vind ik erg afhangen van de content die je schrijft. Niet dat ik over ontzettend diepe zaken schrijf maar als je alleen maar over make-up of kleding schrijft vindt ik dat eerlijk gezegd wel een beetje oppervlakkig. Maar als jij er plezier in hebt om wel over dit soort onderwerpen te schrijven, is dat prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge